Brick Textures Guide You To Move Forward in this Stunning Pause Pavilion | Ashari Architects

Brick Textures Guide You To Move Forward in this Stunning Pause Pavilion | Ashari Architects

Sometimes architects go beyond the boundaries to create far-out shapes and awe-inspiring designs. The Pause pavilion by Ashari Architects is one of such architectural installations that has made the SURFACES REPORTER (SR) awestruck. Located in Afif Abad Garden in Shiraz, this pavilion is built from a cube that holds a suspended brick volume. It shows the potential for the use of simple material by designing unique atmospheres. The aim was to incite the adventure and curiosity senses of the visitors.

Read More: A Mindboggling Upside Down House in Zakopane, Poland

pause-pavillion

In the words of the architect, “PAUSE is the childish adventure feeling and inspiration that we have not experienced since childhood."

PAUSE tries to revive the feelings that we have been ignoring.

pause-pavillion

"Feeling of brick texture tactile; hearing the sound of our steps on the metal sheets, looking at the sky which we pass under of it every single day without any attention to it, not even trying to pause to enjoy it,” architects further added.

pause-pavillion

Pause and Reconnect with your senses

From the outside, the pavilion is like a cube (4m X 4m X 4m) building that is holding a suspended brick volume but when you cross the brick wall entrance, you reach a dark closed space.

pause-pavillion

In this area, you can’t hear anything except the sound of the metal sheets under your steps. Just continue your journey by touching the brick textures. 

pause pavillion

Here, the spurred auditory and tactile senses of the visitors to direct them to follow the only possible guide that is the brick texture to move forward.

pause-pavillion

Inside one can constantly search for a light beam or an opening.

Also Read: Rippling Brick Façade-A Sunscreen for House

Mirrors and Light Reflections

The light reflections from the mirrors gradually inform the visitors about an occurrence that is going to happen.

pause-pavillionSoon, you reach an area where a partial light beam is revealed and an amazing source of light from above brightens the space. 

pause-pavillion

It is a place framed and surrounded by mirrors where the visitors find themselves under the sky. This area defines the periphery between the visitors and the environment. 

pause-pavillion
The concept of the designers was to initiate a circular volume in a cubic volume. 

pause-pavillion

The firm extrudes the moving knot in circles to create a  cylinder and from cylinder to cone to create different volume radiuses. It helped to achieve the spatial diversity between the floor and ceiling and as a result drawing attention to the people above. 

Metal Sheets 

To stir up people’s curiosity senses, the firm covered all around the interior cone inside the cube structure with metal sheets.

pause-pavillionAnd soon after, the entry/exit space has a different material- a brick wall-to invite the visitors.

pause-pavillion

The entire brick structure in the pavilion is formed by half-cut bricks that were installed with the designed straps. 

When you move your eyes toward the top part of the cone, the mirror’s density also increases. 

pause-pavillion

The firm used metal sheets in the ceiling to block the direct sunlight.  A hole has been cut out from the ceiling to push everyone's focus to the above space.

Safety Measures

To ensure safety and supervise the people's movement, the firm removed the 80 cm at the bottom part of the cone.

This helped them to suspend the cone and create an intriguing structure for the visitors.

pause-pavillion

pause-pavillion

pause-pavillion

pause-pavillion

pause-pavillion

pause-pavillion

pause-pavillion

pause-pavillion

pause-pavillion

pause-pavillion

Project Details

Architects: Ashari Architects
Lead Architects: Amirhossein Ashari
Project Location: Shiraz, Iran
Completion Year:2017
Gross Built Area:16 square meters
Other participants: Zahra Jafari, Ayda Bazoobandi, Mostafa Yektarzadeh, Sahar Gharayi
Design contributors: Zahra Jafari, Amir Irandoost Haghighi
Execution: Saeid Jamali, Sahar Gharaei, Maryam Darabi, Ehsan Shabani, Sara Zahmatkesh Fard Shirazi, Ayoub Hashemi (Metal Structure), Asghar Gerami (Metal Structure)
3D Max: Mostafa Yektarzadeh
Diagrams: Maryam Pourhashemi, Aida Bazoubandi
Research: Elnaz Amini, Mohammad Moazeni
Electrical Installations: Mohammad Hossein Norzad
Photography: Amir Ali Ghafari

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

You may also like to read about:

Towering Monument with Walls of Offset Bricks by Giles Miller and Forbes Massie

This Multifaceted Brick Facade Takes Inspiration from Lauri Bakers Philosophy to Foster Local Brick Industry | The Pirouette House | Trivandrum | WallMakers

Perfect Sustainable Design: Bricks Out Of Waste

and more...

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Exposed Red Brick Wall With Butterfly Roof Accentuates The Raw Beauty Of This Tapered House in Chandigarh | Studio Mohenjodaro

The airy and sunlit home measuring 4,500 sq ft is beautifully decked with exposed brickwork, a butterfly roof, natural timber, Indian marbles, Moroccan tiles, etc. It is an attempt to push conventionality limits while maintaining the practical aspects of design and functionality.

Read more

Perforated Clay Brick Walls and Plant-filled Interiors Feature The Axial Home in Kerala | VM Architects

The Axial House by VM Architects located amidst a busy town, stands out from the overall background with its massive look showcasing a contemporary style of architecture with a perfect blend of landscaping.

Read more

The Rippling Artistic Brick Walls Accentuate the PMA Madhushalas Community Center in Pune

The Red Oasis is a 150-square-meter community center entirely made of brick by Pune-based architecture and design firm- PMA Madhushala.

Read more

This ‘S’ Shaped Maternity and Paediatric Hospital Extension in Senegal Is Clad With Lattice-Like Brick Walls | Manuel Herz Architects

Manuel Herz Architects used lattice-like brickwork the lattice-like brickwork to design this S-shaped Maternity and Paediatric Hospital in Tambacounda, Senegal

Read more


This is alt