THE STEPPED HOUSE

THE STEPPED HOUSE


The stepped house was a challenging assignment as the plot was quite small to accommodate all the spaces required for a joint family comprising of 10 members.

The plot of 3000 sq ft is located amidst a bungalow society with similar plot sizes. The urban fabric of the area is such that all 10-12 m high residences are surrounding the plot so it was important to create our own views. The only savior was some beautiful native trees around the site.

The family is fairly large - parents with two sons with their wives and two children of each couple. The requirement was of 3 master beds and 2 children’s bed along with living, family, dining, kitchen, home theater, and other service areas as well as parking for at least three cars and two- wheelers. It was quite a task to fulfill all these requirements considering the by-laws where considerable area goes in the setback and height limitation restricts the vertical planning.

to achieve all the public spaces on the ground and also provide required parking, the house was designed on different levels. Amongst all the common areas on the ground floor, the family room is designed at 1.5 m above rest of the areas, which allowed the parking to be tucked below it.

 

The living room is designed with double height creating a visual interaction with the family room. The staircase is another highlight. The railing is designed with steel flats. These twisting steel flats create a pattern through the height and are seen differently from different angles and spaces and almost becomes a dynamic artwork. Each bedroom is designed with a different theme using different colours and textures and is enhanced by the use of canvas paintings and artworks. The wooden flooring creates a neutral base for the interior decor.

The top terrace is designed like a gazebo with a steel pergola on top and wooden flooring. The pergola shades the terrace and creates a perfect evening space for the family. The rattan furniture with colorful cushions with creative indirect lighting perfectly suits the space. The skylight of the courtyard is designed as walk-over bridge which allows connection between two terraces.

Cozy home theater at the basement level is designed with 4 recliner seats and 4 seater flexible sofa. The small space has been well utilised with flexible seating arrangements, quirky Bollywood cushions, and lighting fixtures.

Overall this bungalow satisfies all the needs of the clients and does not appear to be cramped in any way. The elegance in interior décor has not overpowered the spaces rather helped to create a lavish and grand look for each space.

Project Details

Name: The stepped house
location: Pune
Area: 3000 sq ft

About Anuja Pandit

Director, Sunil Patil and Associates, Pune

Anuja Pandit has 11 years of experience in the field of Architecture. She has been a part of many National and international conferences and competitions. She won the Shared Runner Up Award in the Excellence–Residential (Above 3000 sq ft) Interior Design Category.

Like, Share & Follow

Post Your Comment




About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter