Parabolic Brick Arched Entrance Underscores This Ancestral Property in Bangalore | Purple Ink Studio

Parabolic Arched Brick Entrance Underscores This Ancestral Property in Bangalore | Purple Ink Studio

This ancestral property, nestled in central Bangalore (India), gets a new lease of life by Purple Ink Studio. Dubbed Norris Road Apartments, the building spanning 12,800 sqft is built for the new generation where 6 families could reside, enjoying the best of collective living while having their own private spaces. Designed by Ar Akshay Heranjal with his creative design team Aditi Pai, Jaikumar and Priyanka Bankapur, the project features a mesmerizing brick entrance having a parabolic arch. The entire built form, especially the brick components, is highly handcrafted by local laborers, where the vertical fins with their curved edges are constructed using bricks where every size had to be measured and cut. Further, the perforated screens called Jaali or Mashrabiyas have been used to cut down on direct sun and allow air circulation for cross breeze and ventilation. Ar Akshay Heranjal has shared architectural details of the project with SURFACES REPORTER (SR). Take a look:

Also Read: Brick Veil Fills The Interiors of This Home With Sunlight and Air While Safeguarding Privacy | Haarsha Architects | Bengaluru

norris-road-residentiaThe antiquity of the existing structure had to find a new life with the new built form. This became the motivating factor for building the material palette and connecting with the existing landscape. 

norris-road-residentiaBalancing Privacy and Openness

The building is oriented north-south with 2 units planned per level. The southern side was planned with recessed decks and vertical fins for the private areas to cut down on the sun.

norris-road-residentiaOpenness and privacy are controlled through careful consideration of glazing positions. Jaali/Mashrabiyas were used as a symbolic gesture reflecting the past memories, which existed back then.

norris-road-residentiaThese screens also act as visual barriers and bring in patterns highlighted by the sunlight. The northern side of the façade is planned with fins planned strategically to get in the northern light. 

Earthy Material Palette

Internally, the structure is built in Porotherm hollow clay blocks which have thermal insulation properties along with Local Indian Granites & Sandstones. The entire built form, especially the brick components is highly handcrafted, where the vertical fins with their curved edges are constructed using bricks where every size had to be measured and cut.

The façade expresses the variations in texture and color inherent within its composition. This material palette was selected to complement each other aesthetically and also as an ode to the bygone era.

Parabolic Brick Arch Entrance 

The southern side formed the main entrance to the building, flanked by 2 existing trees. The trees held ancestral roots and the arched portal responded to them. The parabolic form of the arch was planned to reinforce the connection of volumes. The relationship is further enhanced by the interaction it performs with the tapering base of the arch.

norris-road-residentiaThe parabolic arch, planned as an entrance canopy rested on pedestals on either side supporting the tapering end of the arch with the entire construction process was challenging with respect to the site conditions. The construction methodology of the parabolic arch was planned with the skeleton first being readied in a local factory and assembled on-site.

norris-road-residentiaPost this, there were 2 Layers of Bricks, with a 75mm thick concrete sandwiched between them with minimum reinforcement, while sensitively working around 2 large existing trees on both ends. The entire assembly was done with local labor from the site and the process took a little more than 2 months to complete.

Also Read: People Can Sit, Walk and Play On The Undulating Brick Roof of This Resort in Sakleshpur, Karnataka | Play Architecture

Climate-Responsive Architecture

With all its workings, the building functions as a selective environmental filter, enhancing the best components of the regional climate of Bangalore while keeping the idea of the local, crafted details intact.

norris-road-residentia

Embracing the new lifestyle while preserving the roots that have been cherished by the family ‘The Norris Road Residential’ is planned as a Spiritual epiphany for the soul.

Project Details 

Project Name: Norris Road Residential 
Location: Bangalore, India 
Gross Area: 28,000 Sqft
Client: Peeran Family
Architecture + Landscape: The Purple Ink Studio, Bangalore
Design Team: Akshay Heranjal, Aditi Pai, Jaikumar, Priyanka Bankapur
Other Credits
Collaborator: Aziz Rajani
Structural Consultants: Design Ventures Pvt Ltd
M.E.P Consultants: Cratis Designers Pvt Ltd
Photographs Courtesy: Reshma Kamat Photography

About the Firm

Established in 2011 in Bengaluru, The Purple Ink Studio is a multifaceted architecture practice that is Young, Experimental and Ambitious. Conceived by Aditi Pai and Akshay Heranjal, as the Principals along with Nishita Bhatia, the Studio has now grown into a Highly Collaborative Practice, with a core group of Design Associates who come from different Architectural backgrounds. In less than a decade, the studio has gained recognition worldwide by winning numerous National & International Awards. The works of The Purple Ink Studio is also extensively published both in digital and print media. The Studio has won 7 International Awards, 16 Indian Awards and 15 Shortlists in the last decade since their inception. The firm won WADE Asia 2017 Young Architect of the Year award, amongst other numerous National & International Honors.

-AKSHAY-HERANJAL

Akshay Heranjal, Founding Principal, The Purple Ink Studio

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter's encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

Architect Upcycles Textile Waste into Decorative Bricks | FabBRICK

Exposed Brick and Concrete Emphasizes The Exterior of This Distinctive Residence in Tamil Nadu | Murali Architects

Honeycomb Loop Structure with Brick Curves Form The Facade Of This Small Fortress In Maharashtra | Gadi House | PMA Madhushala

and more...

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Vertical Fins Give A Unique Look To This Courtyard Office In Raipur | Sanjay Puri Architects

The courtyard office derives its principles from the traditional Indian courtyard houses creating office spaces that vary in volume and in orientation allowing open spaces to be integrated with enclosed ones and creating energy-efficient workspaces.

Read more

Temple of Vedic Planetarium (TOVP): Architectural Details of The World’s Largest ISKCON Temple In Mayapur | West Bengal

With a height of 350-feet and an area measuring more than 5 lakh sqft, the temple of Vedic Planetarium is going to be the world’s largest Iskcon Temple.

Read more

A 4m Narrow Building Stands Out in South Korea With Its Ingenious Use of Metal Elements and Architectural Details | One O One Architects | Hannam Place

This house- Hannam Place- in Seoul, South Korea, conceptualized and designed by One O One Architects, is 20 metres in length but just four metres wide. The ingenious use of metal elements and architectural details make this long and slender house stand out from the crowd.

Read more

Bridging the Gap Between Built and Greens- Axis Vanam | Purple Ink Studio

Axis Vanam by Purple Ink Studio is an attempt to reconnect people with the touch and feel of the wider green community.

Read more


This is alt