Swirling Elements of a Conch Shell Inspire the Facade of Show Theater in Qingdao

Designed to proudly sit on the coast of the port city of Qingdao, the Show Theater’s conch shape is a hat-tip to the city’s marine-rich culture. It also sits right beside the Grand Theater, which has a more subtle design language, creating a kind of contrast that’s wonderful to look at.

 

In the government’s attempt to revitalize the city and restore it to its original glory, designer Shanxing Gao proposed to design the Show Theatre nuzzled on the coast of the port city of Qingdao. According to Gao: “In history, Qingdao was the hometown of Dongyi’s marine civilization, the important place of the Nation of Sea King in the Spring and Autumn period, and one of the earliest prosperous places on the Maritime Silk Road.” Here is a detailed report on SURFACES REPORTER (SR).

The Show Theatre is a cultural, tourism and performing arts product that lures citizens and tourists with its aesthetical and parametric architecture that resonates with a marine theme.

Winner of A’ Design Award, the Show Theatre is a cultural, tourism and performing arts product that lures citizens and tourists with its aesthetical and parametric architecture that resonates with a marine theme. The proposal came in from a conch – one of the oldest marine creatures. Its vertical conch texture creates an abstract and dynamic shape that blends with the unique marine culture of Qingdao.

As the Show Theater and the Grand Theater stand in a beautiful contrast by the sea, they look the same yet different. The character of times and environmental insight are showcased through architectural performance functions with customization, material shaping systems, and complex and elegant spatial organization.

BIM methodology had been introduced to the spatial curves during the first stage of design.

Swirling elements of the outer façade that are reminiscent of the spiral observed on conch shells form a curvilinear language of its own, thereby implying multi-level metaphors. Its organic shape adopts a spiral ascending curve which is enveloped in a full glass curtain wall that draws attention to the natural texture of the conch. The shape of the theatre had been defined as a hyperboloid of negative Gaussian curvature with different curvatures everywhere during its construction phase. This caused difficulty in processing and generated a high cost of curtain wall processing. As per its design principles that were directly related to its structural design and morphological requirements through the establishment of Grasshopper-assisted design logic, the traditional basic surface morphology had been defined by the orthogonal UV direction to achieve a positive design optimization of construction-oriented.

BIM methodology had been introduced to the spatial curves during the first stage of design. Additionally, it had also been used for the design communication and file control that enabled the transition of the initial design concept to the final built structure of the theater as well as the combination of art and technology.

Project details

Area: 2,31,424 sqft

Design team: Gao Shanxing

Image credits: Wu Qingshan Studio

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Furniture Made From Tree Debris, Leaves, Seeds And Soil | ForestBank | SR Product Update

Forest debris such as tree leaves, seeds, bark, and soil, which is considered “worthless” used for making furniture.

Read more

19 Villas Created Without Cutting A Single Native Tree in Panchalimedu | Kerala | Srijit Srinivas – ARCHITECTS

Designed by Srijit Srinivas, this resort in the hill station of Panchalimedu in Idukki district, Kerala contains 19 villas, the main block with a central lobby, conference room, restaurant, shop, swimming pool, a spa, and other amenities including ample parking.

Read more

Achieving maximalism through minimalism | Earthen edge | 42 MM Architecture | SURFACES REPORTER Design Update

This work is an attempt to embrace minimalism yet achieving maximum design impact. The monochromatic colour palette ensures nothing is overdone while everything still creating a pleasing décor. A glimpse of the project from the eyes of SURFACES REPORTER (SR).

Read more

IIA YAF Crossroads 2022 Takes Calicut to A New Heights | 2500 Delegates, 200 Guests, 10000 Footfall | Surfaces Reporter Event Update

The CROSSROADS- Young Architects Festival, 2022 hosted by the Indian Institute of Architects, Calicut Centre under the aegis of IIA, Kerala Chapter, was a great three days of enjoying the warmth and local hospitality while basking in the architectural bliss. A report by SURFACES REPORTER (SR).

Read more


This is alt