This 3-Story Delhi Home Creates a Harmonious Blend of Materials- Timber, Stone, and Stilts | Saket | team 3

This 3-Story Delhi Home Creates a Harmonious Blend of Materials- Timber, Stone, and Stilts | Saket | team 3

Located in Saket, New Delhi, the B-10 residence is a family home designed and built for a client who was closely involved in the construction industry, having worked on landmark modernist projects in late 80s India. Developed by team3, the building features a stack of three stories on top of a stilt floor and a basement. Instead of an additional floor, each floor's height is expanded, allowing for larger volumes. The built volume comprises multiple deep balconies, which give the building a distinctive character. The team shares more details about the project with SURFACES REPORTER (SR). Take a look:

The home is an expression of the owner’s appreciation for quality construction and authentic, durable natural material. For the home, the family envisioned a minimal space that established a strong connection with the outdoors.

Home Responds to its Environment

The form of the house has been generated as a response to its context - a combination of its setting, client requirements, building bye-laws and the prevailing climatic conditions. The layout responds to the necessity of being vaastu-compliant, a vital requirement for occupants. The stilt floor opens onto multiple lawns on the front and towards the left of the building, on the neighbouring plot. The open plan is designed to let natural light into each storey. 

The basement cuts undesired light and noise from the streets and is a natural choice for housing a well-equipped entertainment section. It also houses a landscaped cutout, and a sunken courtyard assisting in bringing in light and ventilation to the basement. 

All levels of the building house kitchens and expansive living and dining areas allow them to work as individual units as needed. There are nine bedrooms accommodated on the ground, first and second floors, making room for guests. When one reaches the terrace floor, they’re greeted by a manicured deck with a levelled terrace garden. 

Timber and Grey Kharad Stone Facade

The building facade employs a subtle, restrained material palette of timber, and grey Kharad stone (sandstone) with a split face finish for visual texture. This palette forms the basis for the entire scheme, repeating itself and expressing itself in multiple forms throughout the home. 

The composition of openings on the front facade allows for seamless integration of the outdoor landscape with the interiors, as per the brief of bringing the outdoors in. In addition, the timber on the frontage — acetylated wood sourced from renewable forests, introduces an element of finesse and warmth to the facade. 

Interior Palette with Basaltino Stone and Timber

The interior palette draws from the curated exteriors by employing a palette of primarily Basaltino stone and timber. The use of a restrained material palette with an emphasis on textures is a key element in the interior scheme as well. 

Common to both the lift and staircase foyer and internal corridors, an elegant false ceiling in timber adds an element of detail while also working to conceal the required services. The choice of material, coupled with a subdued colour palette, gives the home a calm and pared-back aesthetic.

Landscaped areas like the large projecting balconies and a terrace garden are some of the most used areas of the home. These green areas tie into the view of a school field across the street, building a strong connection between the home and its surroundings. 

In the B-10 residence, an elegant, modern expression is defined by a restrained palette of high-quality materials. In addition to its connection with the outdoors, the home also uses balconies and terraces, which serve as the heart of the home, to create a soft, pleasant transition from the indoors to the outdoors.

Project Details

Typology: Residential
Name of the Project: B-10 Residence
Location: Saket, New Delhi
Principal Architect: Vijay Dahiya
Design Team: Vijay Dahiya, Shubhra Dahiya, Nouman Ahmad Siddiqui, Angana Saikia, Ishita Gahlawat, Hamza Ali
Site Area (sq. ft. & sq.mt.): 7197.8 sq. ft. or 668.7 sq. mt.
Built-Up Area (sq. ft. & sq.mt.): 26076.2 sq. ft. or 2422.56 sq. mt.
Photographer: Noughts and Crosses
×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Folding Monolith Facade of A Shared Home in Chile Made with Raw Timber Slats | Iván Bravo

The cube-shaped structure, oriented along cardinal directions and split diagonally, offers contrasting facades: panoramic views of Lake Ranco on one side and a modest entrance on the other, balancing openness with privacy.

Read more

A Combination of Stone, Metal, Wood, and Vegetation in This Puducherry Home | Seeders Biophilic Architecture Studio

Flanked by buildings on three sides with a south-facing frontage and close to a 100-foot main road, "The Soul Talks" in Puducherry is an open, biophilic residence.

Read more

Neal Lucas Hitch Creates FLIM-FLAMS- Self-Assembling Timber Shells for Rapidly Deployable Wooden Tents | New York

FLIM-FLAMS (Force-Lifted, Timber, Flat-Laminated Shells) are self-assembling timber shells created by etching radial cut patterns into flat plywood sheets. These sheets are laminated and stretched upward, forming deployable wooden tents.

Read more

Moon-Inspired House in Goa With A Curved Entrance and Local Slate Stone Facade | SAV Architecture + Design

The Moon House,designed by SAV Architecture + Design, nestled among three homes in Goa, India,draws its inspiration from the moons curves and textures. Its design merges the cozy feel of tropical living with the dynamic lines of modern architecture, creating a space that flows with nature.

Read more


This is alt