Amazing Brickwork, Unique Sculptures, and Seamless Indoor-Outdoor Connection Take Centerstage In This Spacious Vadodara Bungalow | Usine Studio

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporter

Beautiful brick walls, earthy palette, indoor-outdoor connection, striking sculptures, and warm vibes highlight the design of this spacious 7,500-sq.ft. bungalow in Vadodara christened Yahvi. Owned by a business family, the house stands peerless, amid low-rise apartment stacks on its three sides. And for that very reason, the house is an introverted built mass, of brick and occasional RCC, such that all the internal spaces look constantly into its many green pockets. At a stage when the walls had been cast as per a prior architect’s design, the clients felt they aspired for something different in the narrative of their dream abode and that is when they brought team Usine to the scene. Read here how Jiten Tosar and Yatin Kavaiya of Usine Studio fashioned this modern bungalow promoting openness, greenery, and natural light. Read on: 

Also Read: A Bungalow in Gujarat That Gives The Pleasure of Farmhouse Within the City Limits | Usine Studio

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporter

The house truly resemble it’s name Yahvi – meaning earth and heaven conjoined

The front façade consisting of a parking space and a full-time, home-run office effectively walls off the exterior from the interior courtyards. The traditional brick statement is challenged in almost every space while the interiors remain simple and progressive.

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporter

The parking wall is made interesting with the play of patterns in typical bricks.

Incorporated Pergola and Lotus-Laden Waterbody

Team Usine’s objective was to take the skeletal house and endow its corners with equal measures of beauty and purpose for their client. They hence implanted carefully proportioned water bodies and pergola seating within the layout.

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporterEntrance foyer columns cladded with champhered brick at alternate course in the column up to certain height to provide the floating roof feel.

They also chose to experiment with a lot of patterning details beginning from the compound wall with wire-brushed plaster to the inviting alternate coursed brick columns in the foyer. The main entrance, along a lotus-laden water-body, receives the unabashed Vadodara sun which plays with the void created by a floating slab with the barrier wall resulting in some edgy shadow lines. 

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporterThe water-body is bordered, on the other side, by the owner’s personal, home-run office, which is frequented by his clients and agents alike. However, the barrier wall dutifully secludes the internal garden from coming into open sight.

Earthy Tones & Natural Textures 

The house interior is floored majorly in gray Kotah stone and is replete with many motifs of birds, plants, and even human figures, to invoke an earthier, organic tone in the setting.

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporter

This living room, the passages, the smaller court spaces, all look into what seems to be the heart of the house- the sculpture courtyard.

The living room, housed under a pitched wooden roof, is given minimal artificial treatment.

While a series of black and white paintings of a bull, Rsabha by Ravindra Salve, seems to break the linearity of the strip window, a sculpture of a leopard in bronze lends a sense of stealthy movement within the room and right thereupon a solid wall, the painting of a bird, by Amarnath Sharma, looms over the space. 

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporter

Triangulated bricks used as screens in courtyard which houses customised swing,act as passive cooling for the spaces.

Diffused north light floods the family living and dining space which in turn opens up into a pergola-shaded swing sit-out banked by a wire brushed plaster wall and a brick screen wall against a finely textured gray terrazzo floor. 

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporter

The concept of open kitchen dining is well connected to outdoor courtyards and rest of the house

The plain walls and an exposed RCC ceiling of the family living space contain a popping dose of modern colours that duels with the rustic lure of the brick and Kotah combination.

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporter

Minimalistic and modern redefines this kitchen with major use of whites highlighted with ochre yellow.

The TeoRizzario print on canvas teams just right with the deep green and ochre furniture set upon a vivid carpet.

A Cozy, Warm Glow of Lighting 

The living room relies on abundant natural lighting and is provided only with a chic chandelier and pedestal light combination for when the sun sets down.

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporter
The warm glow of the natural lighting with a chic chandelier and pedestal light combination beneath the sloping wooden ceiling imbue a semi-modern charm to the formal living area.

The warm glow of the lighting against the olive-gray sofas and the yellow armchairs beneath the sloping wooden ceiling imbue a semi-modern charm.

Distinct Black Granite Sculpture

This living room, the passages, the smaller court spaces, all look into what seems to be the heart of the house: a black granite human figure emerging from a stone block, by DilipSompura, seems to look upwards while being entrenched in a pergola’s shadow play against the perfectly chiseled background of carved-out regular bricks. 

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporterThe sculpture courtyard acting as the focal point of the house with champhered brick wall backdrop and open to sky pergolas.

This dramatic bay overlooks an east-facing, multipurpose entrance court with a view to a lush gathering of plants around a water body. The flooring of this space was intended to mimic the color of the earth to relieve the semi-open space of the cool Kotah and add an exterior touch to the space. This was achieved by a leather finish, Jaisalmer yellow patterned tile flooring. 

Also Read: K N Associates Designed A Magnificent Concrete and Brick House in Vadodara

The earthiness of the Exposed Brick Walls

Meanwhile, the court is separated from the busy frontage parking through a brick wall with tiny projections that create a patterned shadow whenever met with light. These varying brick pattern details subtly break the monotony usually associated with brick and enthuse it with a dynamic, tactile quality.

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporterOn the flip side of this courtyard lies a north-facing court that is essentially the garden puncturing into the built layout, thus rendering an appealing inward-looking to this quadrant of the house as well. The walls wrapping this court are also provided with staggering projections to fracture and delineate the brick mass.

Even the powder toilet continues the brick narrative albeit with a contemporary twist; burnt bricks in Flemish bond and in a 45° skew lend a novel gray vibe to this small space, while a similar gray elegance abounds in the utility passage, which ends into a porous brick screen wall.

Luxurious Master Bedroom

The master bedroom has a basic, unobtrusive aesthetic with a bed-back painting done by Bose Krishnamachari. This allows the views to the garden can take precedence while the master bath can become a space to unravel and unwind. The bath area combines both indoor and outdoor showers. Flanked by a row of luxurious bamboos beneath a pergola topped cut-out and with its white-tiled panel against the river washed granite, this outdoor shower would drench one in both light and water.

Other Rooms

The guest bedroom on the second level is enlivened with indigo mosaic tiles, by Bharat Flooring, which is set into the Kotah stone and polished to perfection. This vivacious indigo statement is maintained in the bathroom too. The leather-backed headrest is washed with soft light from a set of three custom-made glass lamps. The ceiling of the room is done in cement sheets with wooden beading while that of the bathroom is in slatted wood against a skylight.

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporterThe guest bedroom is enlivened with indigo mosaic tiles, set into the Kotah stone and simple furniture pieces giving it a contemporary look.

The daughter bagged a spacious room and chose to have only a sparing amount of furniture along with a bold element. The bed area is done with a neutral beige braided quilt with cushions to add a zing of color and the wall facing the bed is adorned with a sweeping white on blue floral painting.

yahvi-bungalow-usine-studio-surfaces-reporter

The plain walls and an exposed RCC ceiling of the family living space contain a popping dose of modern colors that duels with the deep green and ochre furniture.

Project Details

Project Name: Yahvi Bungalow
Location: Vadodara
Architecture Firm: Usine studio
Built-up Area: 7,500 sq.ft. area
Plot Area: 15000 sq.ft.

About the Firm

Usine studio is a boutique design firm based in Vadodara; founded by Yatin Kavaiya and Jiten Tosar. Upon graduating they immediately began garnering experience by working constantly as senior designers under the aegis of a well-established architect in the city. They started their own firm: their creative workhouse in 2010 to tap into the growing market. The studio is dedicated to make contemporary and elegant designs that are functional with timeless details, also fuses luxe to organic accents. They assume that the client’s requirements should be fulfilled in the best possible and most creative way by reflecting the occupant's life-style. Few of their projects have got recognition in magazines, coffee table books, and also have been awarded by IIID, FOAID etc.

Yatin and Jiten

Yatin Kavaiya and Jiten Tosar, co-founders, Usine Studio

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

An Artistic Modernist Coffee House in Vadodara by Harsh Boghani of The Crossboundaries

Manoj Patel Design Studio Incorporates Natural Materials and Fascinating Play of Colours To Design The Inward-Looking Abode in Vadodara

And more...

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Peca brings forth Volcanic Stone’s Natural Textures and Qualities through Petra Table

Led by designer Caterina Moretti, Mexican design studio Peca recently launched its monolithic table which is made entirely from black volcanic stone.

Read more

A Bungalow in Gujarat That Gives The Pleasure of Farmhouse Within the City Limits | Usine Studio

Located in Baroda, Gujarat, Kabir Bungalow is a single-family dwelling, designed by USINE STUDIO – led by young duo Yatin Kavaiya and Jiten Tosar.

Read more

SR Rising Stars- Jiten Tosar and Yatin Kavaiya, USINE STUDIO, Baroda

Usine is an Emerging Design Studio, based in Baroda; founded by Yatin Kavaiya and Jiten Tosar, they started their own studio in 2010 to tap into the growing market.

Read more


This is alt