Minimal and Wabi-Sabi Interiors Of This Balinese Beach House Offer A Haven of Tranquility Away From The City Chaos | The Auburn Studio | Chennai

Minimal and Wabi-Sabi Interiors Of This Balinese Beachhouse Offer A Haven of Tranquility Away From The City Chaos | The Auburn Studio | Chennai

Susmitha Ramesh, the Founding Principal of The Auburn Studio, remodeled a 20-year old beach house for a client who wanted to stay away from the everyday humdrum of the city’s life. Located just outside city limits in ECR, Chennai, this home, measuring 6,500 sq. ft, provides a great respite from the city chaos. The larger idea was to keep the shell minimal and bare while being open to playing it up with furniture and decor. The clients wanted it to be one with nature and preferred natural elements like wood, bamboo, and earthy ceramics to make up the design language. SURFACES REPORTER (SR) spoke to Susmitha Ramesh to get more information about how she in collaboration with her team realized this idyllic gateway.

 

Also Read: Teak Wood Screens Form Overhanging Roofs and Walls of These Beach Houses in Costa Rica | Studio Saxe

balinese-beach-house-the-auburn-studio-surfaces-reporterThree Main Focus Areas

Staying true to the brief, the interiors of the dwelling were kept to minimal with reliance on raw exposed finishes and textures. Further, several unique art pieces, plenty of greenery, and handcrafted furniture were used to bring about the element of an exotic getaway.

balinese-beach-house-the-auburn-studio-surfaces-reporter

Besides, the firm aligned spaces and elements to focus on breathtaking views of the vast pool to add to the wow-factor

Sunken Living Room- The Focal Point- Architect’s Favourite Part of the House

The highlight of the beach house is easily its sunken living room, a structure that the firm envisioned and created. The beach house boasted a huge living area and the clients were very particular about having plenty of seating areas to host guests. 

balinese-beach-house-the-auburn-studio-surfaces-reporter

“The initial idea was to use furniture and landscape to create multiple seating zones so that it doesn’t end up looking like just another large hall. However, as soon as we saw the site, we just knew how well a sunken living room would work in the space while staying true to the client’s requirement of multiple seating areas, says Susmitha.

“We sunk the space in the center down by three steps to create a seating area facing the pool. Once seated, the regular swimming pool appears at the eye level rendering the illusion of an infinity pool.”

The Spatial Configuration

The beach house ebbs and flows like an exotic getaway. The antispace by the entrance lays the foundation for a grand reveal of the entire open plan of the ground floor.

balinese-beach-house-the-auburn-studio-surfaces-reporterThe space begins with a small living room set up and a pool table area consequently leading to our signature sunken living room, complemented with a bar set up at the back.

balinese-beach-house-the-auburn-studio-surfaces-reporter At the rear end is an open kitchen with dining and a guest bedroom. A grand set of stairs leads to the private first floor that houses a family room and a cosy dining area that overlooks the ocean.

balinese-beach-house-the-auburn-studio-surfaces-reporterOn either side of the living room are the bedrooms with attached washrooms.

Also Read: A Minimalist and Purposeful Holiday Home For A Young NRI Family In Bengaluru | Studio Tab | The Naked House

Grey Interiors Adorned With Customised and Reupholstered Furniture

In line with the minimal approach, the firm incorporated a grey-on-grey monotone as the primary palette, complete with cement finished floor tiles, grey walls and grey ceiling.

balinese-beach-house-the-auburn-studio-surfaces-reporter The firm used customised furniture that gave them so much more room for creativity. The opportunities are available to bring about character and accentuate spaces.

balinese-beach-house-the-auburn-studio-surfaces-reporterApart from this, they have also reupholstered existing furniture pieces in sand-colored tones and topped them off with raw and natural finishes. It blended in well with the aesthetics and was, of course, a sustainably wise choice.

balinese-beach-house-the-auburn-studio-surfaces-reporterThe design team played up all the bedbacks in the bedrooms adding a touch of unique character in each room. All the lighting used was handmade with cement, wood, or bamboo finishes.

The Challenges

The primary challenge, as with any renovation project, was working within the existing constraints of the site. This meant we had to keep our designs and ideas fluid enough to move along with the space as we go.

Project Details

Project Name: The Balinese Beach House
Design Firm:  The Auburn Studio
Size: 6,500 sq.ft
Location: ECR, Chennai, India
Principal Architect: Sushmitha Ramesh
Client: Ashish Gupta and Shweta Gupta
Photography: Yash R Jain
 

About the Firm

Auburn Studio is an architecture, planning and design firm headed by Sushmitha Ramesh, Principal Architect. Auburn designs spaces that merge with its surroundings whilst retaining its own, unique identity. The design team at Auburn understands the need to be comfortable. The kind of comfort that boasts experiences. The firm believes that places must be able to evoke emotions, make one feel something and breathe life into even the most inanimate environment.

balinese-beach-house-the-auburn-studio-surfaces-reporter

Sushmitha Ramesh, Principal Architect. Auburn Studio

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

This Holiday Home in Coonoor Is A True Paradise Dotted With Sprawling Tea Gardens and Breathtaking Views | Phylosophy Design Studio

This Cosy, Stylish And Functional Holiday Home in Gurugram Designed For Post Pandemic Rejuvenation | Ukiyo | Envisage

Belaku Residence by Technoarchitecture Evokes the Natural Elegance of Wabi Sabi and Balanced Geometric Forms |Bangalore

And more…

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Reclaimed Wood, Kota Stone, Exposed Concrete And Brick Give A Rustic Yet Refined Appeal To This Lush Cochin House | VSP Architects

Where the use of reclaimed wood, Kota stone, exposed concrete and brick gives a rustic yet refined appeal to the interiors, the addition of plants gives a lush tropical feel to this Cochin House.

Read more

This Chennai School Features Finger-Like Form, Made Using Fly Ash Bricks | KSM Architecture

Designed by the ingenious team of KSM Architecture, Maharishi Vidya Mandir School creates a warm, playful and inviting ambience for young children.

Read more

Inside A Transparent and Woodsy Law Office Designed by Studio Ma: Ya | South Delhi

Studio Ma:Ya incorporates clean, simple lines and minimal decor for this law office in Defense Colony, New Delhi.

Read more

Wood Veneers With Grey Accents Give An Elegant Statement To this Modern Bungalow in Surat | Prangan Design

Aptly named Sneh Bungalow, this beautiful abode in Surat crafted by the Dixit Narola-led Prangan Design is a labour of love. The artistic design team has maintained uniformity in the interiors of this 1830 sq. ft bungalow with the use of wood veneers and grey accents.

Read more


This is alt