An Angular House in Gujarat That Perfectly Merges With Its Surroundings| SPA Design Studio

An Angular House in Gujarat That Perfectly Merges With Its Surroundings| SPA Design Studio

Located in small rural development, 5km from Vapi town in Gujarat, this distinctive Angular House is designed by architect Prashant Nathe and architect Supriya Nathe of SPA Design studio for a young ambitious industrialist. The client wanted a modern house that is equipped with all the latest amenities and perfectly merges with its surroundings. Sit on a compact site with neighboring structures that are very closely and densely spaced, all along the boundaries of the plot, the house stands out because of its unique angular design. The architects have shared more details about this wonderful project with SURFACES REPORTER (SR). Read on:

Also Read: Worlds Second Tallest Building- Merdeka 118- in Malaysia Features Faceted Facade Composed of Triangular Glass Planes | Fender Katsalidis

angular house

Sister’s bedroom with minimalistic approach and extended private court.

The client had reasonable requirements as compared to the size of the plot, comprising a living room, kitchen, dining and 3 bedrooms along with Gym and parking for three cars. The old adjoining structures with traditional designs define the language of the entire bungalow. 

Angular-House

Master’s bedroom with minimal furniture

Major Challenges

The main challenge for the architects was to offer a design that would solve the issues of the surroundings and concerns of wet and humid climates while satisfying the modern taste of the client. Hence, they come up with a unique and modern angular structure that merges nicely with its surroundings while protecting the inhabitants from the harsh and humid climate of Vapi.  

Angular-House

Master’s bedroom and adjoining extended court, blending interior with exterior

The architects opted for an inward plan that conserves the sanctity of the abode from a passerby and unnecessary external sounds. They turned the main building diagonally which helped them to get more green spaces, minimum exposure of walls to direct sun, more daylighting in the house, create better margins/ courts for habitable spaces and build interesting private spaces. 

Enchanting Entrance

An enticing water body on the left and a flowerbed on the right accentuates the main entrance that is carved out between the gym and the parking space.

Angular-House

The main entrance flanked by a water body and a planter bed

The gym area that lies next to the entrance is hardly noticed by anyone, keeping it a private space for the dweller. The front landscape of the house act as a buffer zone. Further, it harmonizes with the structure and gives an inviting appeal. 

The front view with a wooden canopy, offers a pause creating a landscape foreground

Zoning and Evolution

The main structure sits on the rear side of the plot which provides privacy to the inhabitants.

Angular-House

Private courts, due to the angular plan, gives an unique experience

And, the angular placement of the house creates private courts for every space which helps to blend interior spaces with the exterior. Further, the high compound wall cut off the physical and visual interface from the other building.

Also Read: An Oblong Shaped Barrier-Free Abode in Jalandhar by Space Race Architects | Punjab

Elevations

The low-height parking and gym structure give a low-profile look to the bungalow from the entrance road.

Angular-House

View from the road, blending with the surrounding and giving a glimpse of the roof. Parking and gym acts as a screen from outside noise

Moreover, the glimpse of the sloping roof profile seen from the roadside generates curiosity in the mind of the passerby.

Reverse Shaped Conical Roof 

The reverse-shaped conical roof offers a dynamic appeal to the building. Unlike conventional sloping roofs, the architects used the reverse slope to give it a distinct shape.

Angular-House

Front view with the intricate landscape, acting as a buffer.

The roofs of the bungalow are insulated with glass wool, to have better thermal comfort. And the large overhangs are provided to avoid heat gain and protection from the rain.

Passive Design Strategy

By tilting the bungalow at an angle, the house is oriented along the main axis, facilitating minimum heat gain and improving air circulation. Further, the design team created large volumes that allow proper ventilation and avoid excessive heating of interior spaces.

Angular-House

Living room on east to get maximum light through glass & roof wrapped with cement sheets, to avoid direct exposure to environment

The central open court in the main building allows air to pass through easily and fills the space with plenty of natural light. The building also contains a skylight in the central court with an openable window.

Angular-House

Central traditional court with openable window , harness natural light and ventilation

 

The gym and parking space are designed in a way that they act as a screen from road noise and disturbance.

Angular-House

All rooms opening in central traditional court

Also, the lawn area helps as a foreground to the main structure and acts as a pause to create the surprise element, as one enters through a low height entrance. 

Project Details

Project Name: Angular House
Architecture Firm: SPA Design Studio
Location: Udwada, Vapi, Gujarat
Area : 5000 sq.ft.
Materials used: stone, wood, mild steel, and glass

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

Four Different Roofs With Skylights Allow Fresh Air And Passive Natural Lighting To Enter This House in Kolhapur | RC Architects

An Extruded Triangular Roof Characterise This Residential Building in South Korea, Designed As Per The Right of Sunlight | SML | SOSEUM

The Folding Geometric Roof of This Agriculture Center Is Wrapped in Bamboo Shingles | Vin Varavarn Architects | Thailand

And more…
 

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Fish Scales Repurposed into Stone-like Tiles | Scalite

Made entirely from fish scales, Scalite is a renewable byproduct of the fishing and aquaculture industries.

Read more

A show apartment oozing the luxurious warmth of wood, marble and leather | KNS Architects | Mumbai | SURFACES REPORTER Design update

Show Apartments are usually designed with maximum opulence in order to portray the maximum design potential a space holds. This makes them very special for any designer as he could showcase his maximum creativity without any fuss.

Read more

Reclaimed Wooden Slats Cover The Façade Of This New York Home | Birdseye

The abode features a weathered wooden cladding reflecting a timeless patina that looks like the barns and sheds in rural areas.

Read more

Terrazzo and Teakwood Add Character To This Ahmedabad Home | Studio 4000

Khushboo Vyas and Smit Vyas of Ahmedabad-based Studio 4000 have conceptualized and designed this eleventh-storey apartment in western Ahmedabad.

Read more


This is alt