Made of Recycled Materials, this Amphitheatre Rekindles Man’s Relation with Nature | Al Dana

For S/L Architects, form and function should be joined in a spiritual union. Creating the strongest bond between man and nature, the firm outlined the design of the Al Dana amphitheatre in the Kingdom of Bahrain. Aimed at respecting the nature of the surroundings, location and elemental characteristics of paths and shadow, wind direction and terrain, the amphitheatre is an organic and ever-lasting piece of architecture that sits in the Bahrain desert. Know more about the project on SURFACES REPORTER (SR).

 
The open-air performance space is located in the Sakhir Desert, Bahrain which is known to host live events.

The open-air performance space is located in the Sakhir Desert, Bahrain which is known to host live events. The Al Dana amphitheatre aims at reconnecting nature through its contextual design that is moulded in minimum environmental footprint by meeting recycling or reusing objectives.

The Al Dana amphitheatre aims at reconnecting nature through its contextual design that is moulded in minimum environmental footprint

Inserted into a quarry, the amphitheatre is oriented to have a Jebel-al-dukhan as a backdrop as the sun path rises from behind the Jebel. The low-level mountainous range not only acts as a skyline to the structure but has also been one of the most inspirational aspects in drawing the materiality of Al Dana. The site location runs parallel with the straight sun path between three and four of the Formula 1 Bahrain International Circuit.

The site location runs parallel with the straight sun path between three and four of the Formula 1 Bahrain International Circuit.

The layout of the structure has been chosen to maximize the unique characteristics of the site. Its north-west and north-east wind directions additionally compliment and assist the direction of the sound during the event. The material palette revolves around recycled matter that also possesses the qualities to resist the harshest climates. Quarried rock sheet piles, shipping containers, raw concrete, recycled rubber flooring or epoxy coatings have been used. Boulders and quarried rocks are used in gabion walls, public lavatories sinks, bar features and natural walls in contrast to the sheet piles which are used for cladding of the first third of the 90 m length of the theatre space.

The office space with recycled tire floors has shipping pallets of wood for its screens, dividers and counters.

The office space with recycled tire floors has shipping pallets of wood for its screens, dividers and counters. The reused shipping containers are used to create the corporate boxes that sit atop the VIP balconies. The idea of using raw concrete walls with epoxy finish in all public lavatories instead of tiles had been incorporated to reduce tile wastage.

The reused shipping containers are used to create the corporate boxes that sit atop the VIP balconies.

The reuse of materials is also observed in the interiors. The indoor design accompanies Tyrolean wall finish, sheet piling, epoxy-coated raw concrete, quarried limestone and recycled wood. Aged leather couches and Fender amplifiers vinyl and speaker cloth in the bars and counters zone are used to soften the spaces. These fit-out materials are accented by low-level ambient side lighting to accentuate.

The material palette revolves around recycled matter that also possesses the qualities to resist the harshest climates.

Al Dana is an architectural piece that includes a detailed study of sound dispersion in the space and low-level ambient lighting, allowing for flexibility in the use of the space, whether that be for a moonlight cinema or for an international race screening.

Inserted into a quarry, the amphitheatre is oriented to have a Jebel-al-dukhan as a backdrop as the sun path rises from behind the Jebel.

Project details

Firm: S/L Architects

Type: Cultural Hall/Theater

Size: 100,000 sqft - 300,000 sqft

Budget: $10 million - 50 million

Image credits: S/L Architects

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Contemporary Design Meets Natures Symphony at This Jaipur Farmhouse | The Acme Architects

The Acme Architects designed a sprawling farmhouse in Jaipur, covering 20,000 sq ft on a 5.0 bigha plot. With meticulous detailing and contemporary design, it offers panoramic views of the pool or lawn from every corner.

Read more

Studio Libeskind Designs Signature Angled Facades for 11-Story Housing Block in Brooklyn, New York

The 11-story building, featuring Studio Libeskinds signature angled facades, comprises 190 apartments tailored for seniors under the citys Seniors First initiative.

Read more

A Brilliant Combination of Fired Brick, Wood, and Textiles at Zariboota Store | Punjab | Renesa Architecture Design Studio

Its facade features intriguing fired brickwork and wood folding doors adorned with glass and wicker panels. Inside, brick walls, floors, and structural elements contrast with vibrant garments, showcasing craftsmanship.

Read more

A Jaipur Salon Inspired by Royal Forts and Palaces | Regal Experience | Design Square

Initially envisioned as a royal salon, where every customer is treated like royalty, Ar. Amit Goswamy and Ar. Ruby Goswamy, Founders and Principal Architects of Design Square Architects, created a space inspired by the royal forts and palaces, blending aesthetics and luxury.

Read more


This is alt