Architecture Defines the Interiors of This Sustainable Gully Home in Chennai | ED+ Architecture | Chennai

Architecture Define the Interiors of This Sustainable Gully Home in Chennai | ED+ Architecture | Chennai

The Gully Home by Ammaar Chowdry - Senior Architect at Chennai-based ED+ Architecture is an attempt at reimagining how modern-day family living can exist in a sustainable manner. It is a one-off project where the architecture completely defines its interiors - with no difference between the interior and exterior materials. Furthermore, the house focuses on sustainable methodologies like double-skinned walls, terracotta pot filler slabs, and ventilation methodologies. It is a house that is contextually rooted and responds to all surrounding architectural and climatic requirements thus making it an embodiment of climatic responsive and functional design principles. Ammaar has shared more interesting details of the project with SURFACES REPORTER (SR). Scroll down to read:

 

Also Read: The Terracotta House By Arpan Shah Nurtures Connection with Local Roots | Ahmedabad

Located on the end of a quiet, residential street in Chennai, overlooking the ocean - the project site called out for a house that opened and offered itself to the surroundings but also swaddled in its layers of privacy and barriers shielding itself from the open environment it is placed in. 

Design Brief

The design brief was very simple hence making it much more challenging – a gift from a father for his daughter who was getting married and the house would be the starting point of her new journey.

The 39’x93’ linear plot had its larger side facing the ocean front with a beautiful view of the Bay of Bengal. Like every beachfront property, a default requirement was to ensure that every part of the house had a view of the ocean.

Design Planning:

The entire house was elevated by 1.5meters with a meandering pedestrian approach through an entry garden that led the user into the house.

The services and utilities like the car parking, helper’s accommodation, and battery backup room were placed in a partial basement. The entry garden takes the user into a small foyer that leads one into a large great room.

Central Great Room Inspired By Vibrant Gully (Street)

The sea-facing home draws the name from its elevated, central triple-height great room that resembles a traditional vibrant street (Gully). The street is where all the residents assemble – conversations take place, bonds are formed, and one hears the sound of laughter, children playing, and a whole lot of joy.  

Similarly, the great room is envisaged as where most of the happy memories of the users are made and is the core of all activities of the house. The triple-height space has an open living-dining-kitchen layout that opens itself into a linear garden with a view of the sea beyond. Once within the space, the users are cut away from the hustle and bustle of the city and enter a world of their own.

Staggered Floor Plates For Enhanced Visual and Physical Connectivity

A conventional residence would involve floor planes stacked across three levels. But to further enhance vertical cross connectivity, the floor plates are staggered by 5 feet on either side of the triple height space, creating views into the great room from the other spaces. The floor plates are connected by an open metal dog-legged staircase with each flight leading the user into a bedroom.

A set of internal bay windows from every bedroom look down into the great room thus making the entire space, visually and physically interconnected. In addition to the internal bay windows, a set of exterior ones project themselves out to get a 180 view of the ocean with a small seat making it a cozy reading/coffee nook. 

The master bedroom has a set of private stairs that lead to a private terrace sandwiched between the foyer and the swimming pool. The terrace gets a direct view of the ocean on the front, the entry garden on the right and a bay window looking down into the great room on the left, thus truly making it a master space for the couple. 

The uppermost level hosts the lounge room overlooking a swimming pool. The glazing is done in a manner that once opened; the deck becomes a part of the lounge connecting it directly with the pool.

Finally, the topmost level of the house is a terrace-sit out enclosed by brick jaalis creating framed openings towards the ocean

Also Read: Impressive Terracotta Jaali Screen Acts As Passive Cooling Device For This Maharashtra House | The Design Alley

BioClimatic Design Approach and Materials

While the east-facing building works well in creating direct views toward the ocean, it also faces the wrath of the hot morning sun causing immense heat gain. The entire façade is double-skinned with a layer of porotherm blocks forming the inner core and half-cut bricks on either side. 

The use of natural clay materials for the exterior skin of the building results in cooling the interior spaces and also retains the heat within the walls instead of transmitting it. While this solves the heat gain within the area of solid walls, for expansive views of the ocean it is essential to give large glazing which would lead to heat gain within the spaces.

A window system was designed where each window consisted of an inward opening glass shutter and an outer aluminum shutter with operable louvers. Due to this, the following 6 permutations were possible – 1. Completely shut with zero visibility and ventilation 2. Complete open with visibility and airflow 3. Visually open but no airflow 4. Partial Visibility with 50% airflow 5. No Visibility with 25% airflow 6. 50% Visibility with no airflow. This system lets the user alter the experience within the room based on the requirement and usability.

The internal walls too are a combination of sliced bricks and lime plaster walls continuing the materiality from outside to inside. The flooring is a natural polished Kota, that reflects heat and remains cool throughout. 

The bedrooms are finished with terrazzo flooring of different patterns. The roof of a building usually contributes to the majority of the heat gain. Hence, to minimize this, the slabs are doubly insulated by inserting terracotta pots as fillers that minimize the volume of concrete used in the slabs as well.

The roof of the terrace is covered by solar panels hence the entire house can be operated using only solar energy.

Interior Design

The Gully Home is a one-off project where the architecture completely defines its interiors. With a connection of the inside to the outside, there is no difference between the exterior and interior materials. Sliced brick cladding and lime plastered walls along with exposed concrete structural elements form the major interior materials. 

The terracotta pots on the ceiling accentuate these materials and add an interesting touch to the space. No false ceiling is used within the house and all the slabs are exposed concrete. The furniture is a combination of wood with fabric and cane to continue the rustic theme within the house. Most of the furniture is custom-made using artisan carpenters and is designed as per the specific requirements of the users.

The Gully Home is an attempt at reimagining how modern-day family living can exist in a sustainable manner. It is a house that is contextually rooted and responds to all surrounding architectural and climatic requirements thus making it an embodiment of climatic responsive and functional design principles.

Project Details

Project Title: The Gully Home
Architecture Firm: ED+ Architecture
Architects Scope: Architecture, Interior Design, Landscape Design, Lighting Design, HVAC & MEP Coordination, Structural Coordination, Civil Coordination
Project Team: Ammaar Chowdry, Mridula S Chowdry, Purva Bhende, Mano Bharathi, Sai Maalavika
Project Location: Chennai, Tamil Nadu, India Project 
Cost: INR 40 Million (1,000,000$) 
Completion Year: 2022
Site Area: 3661 sq.ft Gross Area: 6275 sq.ft
Clients: Amritha & Harshit
Execution Team: Ramaniyam Real Estate
Photography: BRS Sreenag 

Specifications:

Wall & Floor Tiles: Natural Kota, Terrazzo Floor (Kalinga Marbles), Nexion Tiles Sanitary
Fixtures: Toto
Furnishings: Luxure, Home Centre, Fab India
Furniture: Fab India, Freedom Tree, Cabana, Custom Designed Units Lighting: Lightscape, Krishna Lights

About the Firm

ED+ Architecture is a transition of Eskay Design which was established in 1988 by Architects K. Shivashankar and Priya Shivashankar. The firm holds expertise in a diverse range of typologies with over 380 projects built across India. 

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

You may also like to read about:

An Eye-Catching Terracotta Bricks Screen Covers The Facade of this Ahmedabad Home | Dreamscape Architects

Minimal and Wabi-Sabi Interiors Of This Balinese Beach House Offer A Haven of Tranquility Away From The City Chaos | The Auburn Studio | Chennai

Concrete Grey Meets Earthy Terracotta in Archohm’s Agra House

And more…

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Terracotta-Hue Dominates The Interiors of  This Serene Mumbai Abode | SML Architects

Conceived and designed by Mahek Lalan of SML Architects, The Terracotta Earth House is a 900 sqft serene and elegant home far away from Mumbai’s swarming urban nucleus.

Read more

The Interiors of This 5-Star Hotel Echo the Cast and Crew of Movie Theater |Yabu Pushelberg | London

Each space of this hotel is dedicated to members of a theatre or movie productions cast and crew.

Read more

Timeless and Elegant Design Elements Adorn The Interiors of This Jewellery Showroom | Ahmedabad | Verve Atelier Designs

Set on a compact site of 400 sq ft in Ahmedabad, Gujarat, this jewelry store instantly catches attention with its outstanding exterior and equally elegant modern interiors.

Read more

Brick Veil Fills The Interiors of This Home With Sunlight and Air While Safeguarding Privacy | Haarsha Architects | Bengaluru

The building is aptly called Brick veil, taking inspiration from its striking brick materiality that largely envelopes its elevation.

Read more


This is alt