This Symbolic Brick-Concrete Memorial Commemorates the Lasting Impact of Actor Vishnuvardhan

This Symbolic Brick-Concrete Memorial Commemorates the Lasting Impact of Actor Vishnuvardhan

M9 Design Studio, an architectural firm, has conceived a commemorative circular complex in Mysore, India, dedicated to the memory of the late actor Vishnuvardhan, also known as Sampath Kumar. The complex comprises a circular memorial and a community hub serving as a local gathering space. Know more about it on SURFACES REPORTER (SR).


The complex comprises a circular memorial and a community hub serving as a local gathering space.

Designed to honour the actor’s legacy, the circular memorial features a ramped entrance leading to a concrete structure housing a photo gallery showcasing Vishnuvardhan’s diverse on-screen roles. The circular layout, enveloping a central courtyard, symbolizes unity and continuity, representing the enduring and everlasting influence of the actor’s life journey. The photo gallery benefits from natural daylight streaming in through skylights on either side of the concrete structure, with louvres facilitating passive ventilation. Yellow steel doors and structural elements complement the predominantly concrete interior.


The building’s perforated red brick facade forms a sheltered corridor, creating a pink-hued ambiance.

The concrete memorial is crowned with a green roof adorned with vines, integrating harmoniously with the rural surroundings over time. Internal and external walkways, separated by plots of greenery, lead to the central courtyard through entrances carved into the site. Within the courtyard stands the 3m tall Memory Monument, crafted from fine metal to resemble the shape of a kada, a type of metal bracket frequently worn by Vishnuvardhan. Adjacent to this is a red brick building housing a theater, classrooms and outdoor seating.


Within the courtyard stands the 3m tall Memory Monument, crafted from fine metal to resemble the shape of a kada, a type of metal bracket frequently worn by Vishnuvardhan.

The building’s perforated red brick facade forms a sheltered corridor, creating a pink-hued ambiance. This corridor serves as a dynamic element connecting various spaces within the building, echoing the play of light and shadow reminiscent of stage curtains. Decorative red bricks, complemented by pink walls and flooring, mark the entrance of the building, accentuated by black metal elements. According to the studio, the choice of brick and concrete reflects durability, symbolism and versatility, thus embodying the lasting impact of the memories being commemorated. Bold colours extend into the theater, featuring walls clad in blue, white and black tiles, blue seating and flooring, contrasted by a wooden stage and traditional red curtains. The stairwell, illuminated by a skylight, boasts pink-hued walls, floors and stairs, framed by a metal handrail in the same colour.

Image credit: Vivek Eadara

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

A Brilliant Combination of Fired Brick, Wood, and Textiles at Zariboota Store | Punjab | Renesa Architecture Design Studio

Its facade features intriguing fired brickwork and wood folding doors adorned with glass and wicker panels. Inside, brick walls, floors, and structural elements contrast with vibrant garments, showcasing craftsmanship.

Read more

Veiled in Glass-Reinforced Concrete, This Mountain Church Echoing the Arcs Formation | Inuce | China

Inspired by biblical archetypes, the church resembles an ark resting on a rock, located at a mountains base amidst a forest with views of the town.

Read more

The Charm of Brick-Molded Ceilings and Textured Tandoor Flooring at Hyderabads Newest Gastronomic Gem | Sona Reddy Studio

The architecture features large brick domes, vaults, and exposed load-bearing walls, reducing the need for concrete and steel. This design helps create a naturally cooler interior suited to Hyderabads arid climate.

Read more

Stylish Goa Bar with a Retractable Roof and Eye-Catching Tiger Tail Backlight | Danza Del Design

A playful yellow backlit tiger tail at the bars front adds a unique touch, and hanging greenery and lighting enhance the ambiance while cooling the space in the hot climate.

Read more


This is alt