World’s First Multi-Storey Skatepark with Three Skate Floors Stacked up on Each Other | F51

Three Skate Floors Stacked

Stacked upon each other, three skateparks in F51 in England’s Kent are turning into a symbol of urban and generational regeneration, thereby empowering sports and culture.  Commissioned by philanthropist Sir Roger De Haan, the project has been designed by Hollaway Studio. Named after its Folkestone-based location, the original idea for F51 encompassed setting up a multi-storey car park. However, its plan got morphed into a hybrid of the two with the establishment of a skatepark set on multiple floors.

To geographically indulge the skatepark as a part of the community, it has been constructed in the town’s centre. Hyped to be the first multi-storey skatepark in the world, F51 is designed with some serious out-of-the-box thinking, not least in terms of working out how best to suspend the gigantic concrete skate bowls from the first floor.

The structure has been raised off the ground. Its three skate floors offer state-of-the-art facilities for skateboarders and BMX riders, including huge concrete bowls and multi-level landscapes. A 15 m high climbing wall has been raised alongside a boxing ring and a café on the ground floor.

F51 is much more than either skatepark or engineering feat. It aims to give the young and coming generation a place they can call their own and have a hugely happy childhood. Ideated around the generational regeneration concept, the facade of the building is designed with crushed metal mesh, where it tapers outwards as it gets higher to create as much room as possible inside. The underside of the skating bowls from within are revealed through the large curves of concrete that stick out from the underneath metal.

Spread over three floors, the first floor is known as the Bowl Floor while the second floor is called Street Floor. The first floor includes a 2.65 m deep swimming-pool-style bowl and a much shallower bowl that includes skateable pillars and 1.8 m quarter pipes. The interiors of the second floor have been designed keeping beginners in mind. With plywood surface, it resembles a typical city landscape with slopes, stairs, handrails and ledges. Similar to the second floor, the third floor – called Flow Floor – is shaped in plywood and incorporates corner bowls, waterfalls, a volcano and various other features. A 15 m high wall that acts as a climbing facility runs through these three floors. It also includes two dedicated speed climbing runs and a bouldering area.

Skate specialists had been enlisted to carry out the design and build of the skatepark. Few windows and 12 murals created by local artists adorn the overall design of the skatepark.

 

Project details

Architect: Hollaway Studio

Construction: Jenner Group

Concrete skatepark design: Maverick Skateparks

Timber skatepark design: Cambian Action

Engineers: Ramboll

Operator: The Sports Trust

Image credits: Hollaway Studio

 

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Exposed Brick and Concrete Forges A Connection With Nature In this Panchkula House | Studio Ardete

Located in a modest residential neighborhood of sector 20, Panchkula, ‘the Brick House’ designed by Ar.Badrinath Kaleru and Ar.Prerna kaleru led Studio Ardete features raw brick and concrete exteriors that creates a relationship with its natural surroundings.

Read more

Cavernous Concrete Structure Characterize The Newly Built Natural History Museum Extension in New York City | Studio Gang

The recent images released by the firm showcase the reinforced concrete cavernous interiors inspired by ‘natural Earth processes, specifically the geological canyons and glacial forms.

Read more

This Zen-like Home Explores the Raw Beauty and Simplicity of Concrete | Cement House

Exposed concrete, the course of simplicity and the subtle play of materials shows vestiges of the undressed design aesthetic of the Cement House.

Read more

A Solution for Carbon-Neutral Concrete is Here | Seratech

Sam Draper and Barney Shanks, material researchers and PhD students at the Imperial College London, recently created a solution for carbon-neutral concrete called Seratech. Low-cost and easy to scale,

Read more


This is alt