Natural Light, Ventilation, Interconnection And Privacy Inform The Design Of Stacked House By Studio Lotus | Delhi

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporter

Stacked House is the latest project designed by the Indian multi-disciplinary architecture firm-Studio Lotus- that brings sunlight, ventilation, privacy, and interconnectedness into the traditionally constrained building footprint. It was a challenge for Ambrish Arora, Ankur Choksi, and Sidhartha Talwar, founders and principal architects of the well-known architecture practice, to design an airy and day-lit row house on a small one-side-open plot of 200 sq.m area in the dense part of the Panchsheel Enclave, New Delhi. With their expertise, the architects had created this house as two different duplex apartments- connected by a central atrium- for an extended family of six; the client, his wife, and two children in one apartment, and his elderly parents in the second apartment. This atrium lets plenty of daylight deep into the building. The architects have shared more info about the project with SURFACES REPORTER (SR). Read on:

 

Also Read: Studio Lotus Incorporates Sustainable Materials To Design The Integrated Production Facility in Lucknow

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporter

The building is located on a 9m x 24m deep west-facing plot is and is surrounded by buildings on three sides with no setbacks, with the narrower 9m face opening towards an 8m wide feeder road. However,the firm took on the challenge of creating an airy, daylit sanctuary that would remain naturally illuminated, with all rooms cross-ventilated throughout the day despite the restrictive site conditions. 

Vertically Stacked Volumes

There was also the desire to create a strong visual connection between the different units to facilitate a sense of connected living for the family units. T

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporterhis became the starting point for the design exercise that evolved into a series of vertically stacked volumes– the four-storey home is expressed as two staggered duplexes around a central courtyard and a small rear courtyard that is staggered in section, allowing light and ventilation deep into the lower floors.

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporter

The street-facing west façade, the offset central courtyard, and the diagonally placed third court form the three vertical spines around which all the rooms find their rightful place.

Multiple Balconies and Passageways

The west front comprises the living rooms and the master bedrooms of the two units, opening through the courtyard into the rear volume, which houses the dining and the kitchen on the lower floors and bedrooms on the upper floors respectively.

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporter
Multiple balconies and walkways connect these living spaces, creating a characteristic staggering of the floor plates that articulates the internal courtyard. 

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporter

Triple-Height, Light Coloured Wall At The Side Of The Central Courtyard

The primary central courtyard has been designed as a triple-height light coloured wall to act as a reflector for the South light into the internal spaces that are staggered around it. The courtyard is also flanked by verandahs that are outdoor extensions to life within the house and a place for different family units to be able to chat across from the space they occupy, like in an old-fashioned aangan.

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporterThe intervention serves to activate the entire vertical volume inside with fresh air and ambient lighting. To further aid ventilation and diffusion of natural light in the living spaces, the linear stairwell connecting all floors has been placed along the southern façade, owing to it receiving the lowest levels of illumination and a small sky-lit courtyard has been created at the south-east corner of the site.

Also Read: Multi-Sized Circular Openings and Concrete Balconies Accentuate The Brick Façade of This Vietnamese House | AD9 Architects

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporter

Exposed Bricks on the Façade

Views of the tree-lined street have enabled the studio to design the external glazing in accordance with the ‘split’ within the house–the north-western facade has a glazed surface, while the south-western face features exposed brickwork. 

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporter

No Visual Obstruction

To maximise the heights within this tight space, structural engineer BL Manjunath came up with an innovative hybrid structural system comprising a modular metal grid of beams and columns with concrete slabs poured within the frame, accommodating the beams within the slab.

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporterThis maximises heights and creates seamless sightlines with no visual obstruction and exposes the structural system, making this small home a frugal yet finely crafted expression of its materials.

Earthy Material Palette

The firm uses an earthy material palette that complements the airy, open spaces and enhances the overall experience of the building.

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporterThe exterior and interiors of the house are finished with exposed red brick features with wood, white plastered walls, exposed metalwork and white terrazzo flooring. The modern furnishings have been used in the house with pendant lightings giving a magnificent effect to the internal void. All in all, the material palette actually facilitates the key intent of crafting light and roomy volumes.

stacked-house-by-studio-lotus-surfaces-reporter

The unique design of the Stacked House overthrows the architectural model of poorly-lit row-houses, which is a typical feature of such densely populated areas. The house incorporates the traditional building patterns combined with the latest technological innovation and a new approach to become an exemplar of its type.

Project details

Project Name: Stacked House
Typology: Residential (Private Home)
Location: Panchsheel Enclave, New Delhi
Design Firm: Studio Lotus
Design Team Studio Lotus: Ambrish Arora, Sidhartha Talwar, Anusha Pulapaka, Harshvardhan Kumawat
Name of Client: Mr. Darpan Wadhwa
Site Area: 220 sq. m / 2370 sq. ft
Built-Up Area: 10,000 sq. ft
Start Date: 26th April, 2016
Completion Date: August, 2019
Cost: Approx 5.2 Cr
Photographer: Andre J Fanthome

Products / Vendors

Glass/ Windows: Alcoi
Sanitaryware / Fittings: Kohler                        

Consultants

Lighting Design Consultant: Abhishek Khandelwal
Landscape Consultant:
Structural Consultant:  Manjunath BL
MEP Consultant: Vineet Lochan Gupta
Contractors
Interior Contractor: Antrix Construction Pvt. Ltd.  – Interior finishing
Civil works: Baleshwar Mondal
MetHeading 3al works: DG Enterprises 
Interiors: Antrix Construction              
Structural: Baleshwar Mondal              

*Text and Images shared by the architects

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

RLDA Architecture Gives A Perforated and Projected Brick Facade To This House in New Delhi

Steel and Brick Farmhouse in Bharuch Woven Around Chikoo Trees | Dipen Gada and Associates

Salvaged Bricks Hole-Punctured by CTA to Shape This Wall House in Vietnam | Creative Architects

And more…

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Neutral Tones and Natural Light Reign Supreme in This Luxurious Vadodara Apartment | Studio 7 Designs

The architects set the tone from the moment you enter the contemporary apartment featuring neutral tones, pastel shades, diverse artistic elements and abundant natural light.

Read more

A Mumbai Home Infused With Natural Light and Monochromatic Tones | P&T Design Studio

Overlooking the sea, this 900 sq ft, 2 BHK home in Versova West, Mumbai captures attention with its monochrome, minimal and well-lit interiors.

Read more

Natural Light, Greenery, and Free Flow of Air Are What Define Void House In Kerala | i2a Architects Studio

Porosity is maintained at all sides to ensure easy flow into the residence. And thus the house is named ‚ÄúVOID House‚ÄĚ owing to its porosity

Read more

Four Different Roofs With Skylights Allow Fresh Air And Passive Natural Lighting To Enter This House in Kolhapur | RC Architects

The roofs in this house consist of skylights that draw in the fresh air and passive natural lighting for the entire house, without disrupting the privacy of its dwellers.

Read more


This is alt