This Creative Home By Skylab Architecture Features An Adaptive Reuse Of The Fused 1950s Warehouses | Portland | Oregon | USA

Skylabs Bodecker Is An Adaptive Reuse Of The Fused 1950s Warehouses | Portland | Oregon | USA

Designed by Skylab Architecture, The NM Bodecker Foundation is a creative home that offers a dynamic mixed-used space for workshops, gatherings, and collaboration. Established in 2017 by Sandy Bodecker, the creative foundation houses a cluster of repurposed 1950s-era warehouses and a former parking lot in northwest Portland. The 7,769-square-foot multi-story features the reuse of elements preserved from demolition to surprising contemporary finishes. New-built areas within the complex are contemporary in aesthetic, providing a yin-yang vibe when viewed against the time-worn patina of the vintage elements. The firm has shared more details about this maze-like project with SURFACES REPORTER (SR). Scroll down to read:

 

Also Read: "The Worlds First Vertical Film Studio", Designed By Bjarke Ingels Group For New York’s Wildflower Studio | Queens | New York

Skylab_Bodecker_JeremyBitterman

The building contains a unique mix of spaces and making them available to emerging artists and performers, like-minded organizations, and the collaborative creative community. further, the built structure encourages openness to explore, learn and find the unlimited curiosity you once had when you were a kid.

Skylab_Bodecker_JeremyBitterman

"A dynamic mixed-use space for inspiring collaboration, the NM Bodecker Foundation building emerges as a hub for creative communities amid repurposed 1950s warehouses, says the firm.

A Rich Visual Composition

The warehouses were combined, integrated, and reworked into a shifting mix of exterior and interior environments. Taking a cue from Gordon Matta Clark’s “Building Cuts,” the warehouses were cut into and modified while retaining the memory of their historic boundaries.

Skylab_Bodecker_JeremyBittermanPeeling back the roof of one and slicing the other, the warehouses were remixed and fused with a new central core building. From the street, the rectangular warehouse forms are balanced with complex prismatic forms to create a rich visual composition.

Combining Past With Future

The 7,769-square-foot multi-story solution blends the past with the future through the interplay of interior spaces including living areas, as well as a series of informal performance spaces, a state-of-the-art recording studio, and an indoor skate park.

Skylab_Bodecker_JeremyBittermanThe build-out includes living roofs and nearly 2,000-square-feet of outdoor yards—a third of the site kept as green space to manage stormwater and connect the complex with the natural world. 

Inside The Multi-Story Structure

The program is developed around the idea to inspire a passion for collection, making, and playing. The new multi-story central structure emerged as the functional core of the foundation.
Skylab_Bodecker_JeremyBittermanOn the ground floor, the primary spaces open to each other with places to make art, record music, perform and skate.

Also Read: Carbonado Residence 1 by 23DC Architects Exudes The Charm of Black Diamond | Panipat | Haryana

Skylab_Bodecker_JeremyBittermanThe living spaces for the artist-in-residence program are stacked above on the second and third floors, overlooking but still connected to the activity below. 

Intriguing Material Palette

The materials used in the building are ranging from repurposed elements preserved from demolition to striking contemporary finishes, mostly utilized in the new-built areas within the complex that offer a yin-yang vibe when viewed against the time-worn patina of the more vintage elements.

Skylab_Bodecker_JeremyBitterman_

Interior finishes throughout embrace color and texture—exposed wood trusses, mixed carpet patterns, steel, and unfinished plywood wall cladding, and custom lighting—further enhancing the spatial dynamism. 

Skylab_Bodecker_JeremyBittermanMaterials were selected for their internal integrity, their ability to age naturally and convey the craft of those who made them.

Skylab_Bodecker_JeremyBittermanAt its core, the building design aims to inspire action and activity. The unique environment seeks to create meaningful engagement (both in-person and virtual). 

Project Details

Project Name: The N M Bodecker Foundation
Architecture firm: Skylab Architecture
Location: Portland, Oregon, USA
Built Area: 7769 ft²
Interior designer: Skylab Architecture  
Design Team: Jeff Kovel (Design Director), Brent Grubb (Project Manager), Kyle Norman (Project Architect), Dustin Furseth (Project Architect), Jamin AAsum (Project Architect), Amy DeVall (Interior Designer), Stephen Miller (Design & Visualization)
Photo Credits: Jeremy Bitterman and Stephen Miller (video)

Collaborators:

Contractor: Skylab Construction Co.  
Civil Engineer: Harper Houf Peterson Righellis Inc.  
Structural Engineer: Structural Engineering (SCE)  
Mechanical / Electrical / Plumbing Engineers: Interface Engineering  
Geotechnical Engineer: Geo Design 
Lighting: Lighting Workshop  
Acoustical Engineer: Coral Sound Inc.  
AV: Ambient Automation 
Code: Code Unlimited  
Low Voltage: AmbientAutomation Soils Engineer: GeoDesign Inc.  
Building Envelope & Waterproofing: The Facade Group  
Recording Room Consultant: Michael Cronin Acoustic  
Skatepark Consultant: Dream Land Skateparks  
 

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE | Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

Reza Mohtashami Made Waves With His Latest Black Villa | New York

You Can Reuse Almost Anything Nowadays: A Post Explaining the Importance of Reusing Waste Products

11 Reversible Building Designs that can be Deconstructed and Reused

And more…

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

The Yellow Street Depicts The Adaptive Reuse and Restoration of A Building | Calicut | Dot Architects

Dot Architects, led by Ar. Faheem Faisal, Ar. Mohammed Noufal and Ar. Sheeha Hameed has designed an office building in Calicut, which is the epitome of adaptive reuse and restoration.

Read more

Editorial: ARE ARCHITECTS & DESIGNERS THE COVID WARRIORS FOR BUILDING & INTERIOR SPACES?

Someone was pleasantly surprised when I used the term "COVID WARRIORS" for Architects & Designers. It was during a pre-webinar discussion when I used these words to emphasize on the crucial role of architects & interior designers during this pandemic.

Read more


This is alt