A Comfortable Chennai Home Crafted Using Reclaimed Materials | ED+ Architecture

A Delghtful and Comfortable Chennai Home Crafted Using Reclaimed Materials | ED+ Architecture

Aptly dubbed ‘The Re-Use Home’, this Chennai abode features an impressive use of reclaimed wooden logs, discarded plumbing pipes, salvaged bricks, fabric scraps, and old industrial materials collected from the different sites. Nestled in the quiet lanes of Teynampet, secluded from the hustle and bustle of the main roads, this house is for a young architect couple designed by the homeowners and the creative team at ED+ Architecture. Ammaar and Mridula Chowdry, Principal Architects, ED+ Architecture have shared more details about the project with SURFACES REPORTER (SR). Take a look:

Also Read: Architecture Defines the Interiors of This Sustainable Gully Home in Chennai | ED+ Architecture | Chennai

The design follows clear lines of minimalism with a touch of quirkiness. Being designers, the end users looked at customizing and designing every minuscule detail of the house – ranging from the furniture, the blinds, the artwork and even the wardrobe handles.

Reuse of Existing Materials

The house gets its name from the heavy reuse of existing materials and elements that have been gathered from various sites across the country – giving them a new life and purpose.

Unlike many projects where the entire space is conceptualized and then executed, the reuse home was designed alongside the craftsmen and new details and materials were implemented as and when they were received.

From Waste to Wonder

The house opens into an angular foyer consisting of a fluted timber wall with a large mirror that is fitted at a perfect angle so the main door is reflected from the living area but not the other way around. A wooden log bench – reclaimed from a fallen tree of an adjacent site spruces the foyer space. 

The living-dining overlook a sitout space that again holds a wall covered with reclaimed brick and marble chip flooring. The highlight wall for the living room is finished with white painted bricks – reclaimed from sites in Pondicherry and decked with digital artwork done by the architect herself. 

Use of Second-Hand Furniture

The rest of the space is minimal with a range of second-hand furniture sourced from different vendors, sliced barks of trees and the décor consists of experiments of blown glass by the architects.

A special feature of the living room is the display of coffee mugs – collected by the coffee-crazy couple from their travel across the world. All of this is in addition to a dedicated “Harry Potter” corner that boasts an original replica of the trunk used in the movies. The custom-designed dining console has a grey marble top with fluted timber shutters complimenting the foyer wall. 

The console top consists of an eclectic décor setup of ceramic wedding plates that were designed for the couple’s wedding, a 200year old family artifact from Mangalore, Glass art pieces by the architect and a range of coffee-making devices including a filter coffee “dabra”, an Italian Mocha Pot and a Nespresso machine.

Adaptive Reuse of Old Industrial Equipment and Discarded Pipes 

To enhance the concept of reusability, the tables in the living and dining area have a base made out of parts of a working lathe machine. The table tops are mounted and fitted in a manner such that using the existing pulley system, the heights of the table tops can be altered – perfectly set to the requirements of the users. The chandelier above the dining table is made using old plumbing pipes and gears with traditional Halogen bulbs. 

All of the soft furnishings have a hint of the couple’s favorite color – indigo blue – ranging from the cushions, the curtains and even the décor.

The kitchen is quite straightforward with glossy blue and rustic concrete finished shutters and black subway tiles covering the walls.

Sensible Reinvention in Bedrooms

The Guest Bedroom draws its inspiration from the view of palm trees and large tree barks outside its window. The canopy of the trees is translated into the soft furnishings and the artwork in the room.

The space is accented by solid wooden chairs and a wooden console and a large mirror. The study cum gym hosts sleek white bookshelves with exposed metal clamps – displaying books and collectibles of the couple.

The highlight of the study is the blinds designed by the architects. The De Stijl themed blinds showcase a collage of the first set of projects designed together consisting of sketches, floor plans and images. The simple monotone interiors of the study, accentuate the blinds and the books – making the room only a complimentary background for the space.

The Master bedroom showcases the couple’s love for denim as it is used in multiple formats across the room. Structured denim fabric forms the complete headboard for the contiguous design of the bed, side table and diwan.

A custom-made rug of old jeans covers the floor in front of the bed. A combination of fluted timber panels and mirror highlight the wall above the bed and the existing built-in wardrobe is repurposed with a new facia. The curtains compliment the denim with traditional printed artwork on them. The master toilet retains the existing grey fantasy granite flooring whose quarry is now banned and the wall tiles are done with concrete-finished tiles.

The Reuse home is tailor-made and designed to its detail by and for the users themselves– and every element of the house reflects the architectural and personal interest of the couple. A combination of wood, concrete and brick – the most beloved materials of the architects – used in various forms in the house and further accentuated by natural plants forms the base for the house. Their quirks and other interests only enhance the interior spaces ranging from coffee mugs to harry potter trunks to Nespresso machines.

Project Details

Project Name: The Re-Use Home
Architecture Firm: ED+ Architecture
Architects Scope: Architecture, Interior Design, Landscape Design, Lighting Design, HVAC & MEP,Civil Coordination
Project Team: Ammaar Chowdry, Mridula S Chowdry, Purva Bhende, Pankaj Rajdee, Sai  Maalavika
Project Location: Chennai, Tamil Nadu, India
Completion Year: 2022
Gross Area: 2000sq.ft

Execution Team:

Site Supervisors: Sargunam, Fayaz 
Electrical:Anbu, Saravanan 
Carpenters: Rampal & Team
Plumbing: HPD Tech Engineering 
HVAC: UnimechSystems
Project Management: Varham
Photography: BRS Sreenag

Specifications:

Floor Tiles: Kajaria + Natural Stone 
Sanitary Fixtures: Kohler + Jaquar
Furnishings: D’décor, Home Centre, M&S Home, Primark Home 
Furniture:Custom Made (Rampal & Team), Natuzzi, Home Centre 
Lighting: K-Lite

Ammaar and Mridula Chowdry

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

You may also like to read about:

Rooted House in Chennai Boasts Generous Skylights, Impressive Brickwork and Several Green Pockets| Triple O Studio

Minimalism Adorns This Tiny, Modern Apartment in Chennai | Roaish Architecture + Design

Minimal and Wabi-Sabi Interiors Of This Balinese Beach House Offer A Haven of Tranquility Away From The City Chaos | The Auburn Studio | Chennai

and more…

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Architecture Defines the Interiors of This Sustainable Gully Home in Chennai | ED+ Architecture | Chennai

The Gully Home by Ammaar Chowdry - Senior Architect at Chennai-based ED+ Architecture is an attempt at reimagining how modern-day family living can exist in a sustainable manner.

Read more

Made of Recycled Materials, this Amphitheatre Rekindles Man’s Relation with Nature | Al Dana

For S/L Architects, form and function should be joined in a spiritual union. Creating the strongest bond between man and nature, the firm outlined the design of the Al Dana amphitheatre in the Kingdom of Bahrain.

Read more

The Yellow Street Depicts The Adaptive Reuse and Restoration of A Building | Calicut | Dot Architects

Dot Architects, led by Ar. Faheem Faisal, Ar. Mohammed Noufal and Ar. Sheeha Hameed has designed an office building in Calicut, which is the epitome of adaptive reuse and restoration.

Read more

This Creative Home By Skylab Architecture Features An Adaptive Reuse Of The Fused 1950s Warehouses | Portland | Oregon | USA

Designed by Skylab Architecture, The NM Bodecker Foundation is a creative home that offers a dynamic mixed-used space for workshops, gatherings, and collaboration.

Read more


This is alt