This Workspace Elevates Sustainability by Using Recycled Materials for Future Reuse

Melbourne-based Studio Edwards recently executed a workspace for creative agency Today Design, prioritizing sustainability through the use of recycled and off-the-shelf materials designed for future reuse. Situated on the 12th floor of a Collingwood office block in Melbourne, the Today Design Workspace boasts partition walls crafted from oriented strand board (OSB) and translucent corrugated fiberglass. The furniture incorporates scaffolding poles, timber boards and features sheets of recycled denim and sail cloth for enhanced acoustics. Here is a detailed report on SURFACES REPORTER (SR).


Denim is a recurring theme in the space, covering exposed concrete walls and forming a unique semi-circular reception desk.

The project has a disassembly-oriented design that aims to leave zero waste behind. The workspace eschews traditional finishes like plasterboard, laminate and medium-density fiberboard (MDF). According to the studio, flexibility is a pivotal aspect of the design, with spaces dedicated to individual focus work, collaboration and meetings that can be easily reconfigured. The majority of partition walls and tables are mounted on castors for effortless movement, and a track system facilitates flexible overhead lighting.


The workspace features two-tone project tables with integrated toolboxes for supplies and a large kitchen table with a continuous task-lighting channel, complemented by cast aluminum chairs.

The workspace’s intentionally non-linear layout follows a looping circulation route, encouraging interaction and collaboration among teams. To minimize material cutting, the design ensures that all partitions match standard material sheet sizes. Denim is a recurring theme in the space, covering exposed concrete walls and forming a unique semi-circular reception desk. The blue hue extends to timber beams, creating a vibrant contrast with the warm tones of OSB and sisal flooring. Custom-made quilted denim cushions provide casual seating on partition walls, designed for easy recycling.


Custom-made quilted denim cushions provide casual seating on partition walls, designed for easy recycling.

The workspace features two-tone project tables with integrated toolboxes for supplies and a large kitchen table with a continuous task-lighting channel, complemented by cast aluminum chairs. The design also incorporates a kitchen with a stainless steel worktop, a magazine library with a neochrome effect, and a flexible gallery and events space. Studio Edwards aims for Today Design Workspace to stand as a testament to sustainable design and collaborative ingenuity, thus fostering creativity in harmony with the environment.

Project details

Architect: Studio Edwards

Building contractor: McCormack

Services contractor: Aston Consulting

Structural engineer: FORM Engineers

Project management: Facilitate Corporation

Furniture fabrication: James McNab Design

Lighting: Sphera Lighting

Photographs: Peter Bennetts; courtesy: Studio Edwards

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Brigade Group Partners with Agni Estates to Develop 8.36 Lakh Sq Ft Commercial Project in Chennai | SR News Update

Spanning 8.36 lakh sq ft of leasable area, this project will be developed in collaboration with Agni Estates & Foundations Pvt Ltd under a Joint Development Agreement (JDA).

Read more

A Facadeless Building in Indonesia Transforming Spaces with Reflections and Views | Research Artistic Design + architecture (RAD+ar)

Its porous and facadeless design adds to its eye-catching appeal, complemented by the presence of trunk-like sculptures made of fiberglass within the space.

Read more

Salone del Mobile.Milano: Empowering An Open Ecosystem For Design

Read more

Japanese Artist Mariko Mori Designs Coral-Inspired House Amidst Lush Greenery, Overlooking the Sea | Japan

Yuputira House, Mariko Moris first architectural project on Miyako Islands shore, is her private studio. Its coral-shaped, white concrete design reflects the islands charm and Moris spiritual style.

Read more


This is alt