An Ode to Freedom, Ai Weiwei’s 12m-Tall Steel Cage Structure Unveiled in Stockholm

Right ahead of getting a permanent home in Stockholm, Chinese artist Ai Weiwei’s steel sculpture Arch has been recently installed outside the city’s National Museum gallery. Crafted out of polished steel, the 12 m tall cage-like structure has a cutout of two intertwined human figures at its centre. Know more about the project on SURFACES REPORTER (SR).

The Arch installation on the Blasieholmen peninsula in Stockholm’s archipelago has been organized by the creative foundation Brilliant Minds. Established in 2015 by Spotify founder Daniel Ek and entrepreneur Ash Pournori, Brilliant Minds is known to host annual events in Stockholm that support creative individuals who have world-changing ideas.

As a part of the Good Fences Make Good Neighbours installation, the sculpture made its debut back in 2017 in New York. The installation is the first in a series of cultural exhibits that Brilliant Minds will reportedly support in Stockholm for the next five years. The Arch will be moved to an undisclosed permanent site in the city after a year.

The two intertwining human figures that appear to break through the steel bars that surround them represent the free passage for all, thereby resonating with the idea of a world without borders. The passageway with the fence resonates with the movement of inhabitation. The Arch celebrates innovation and creativity alongside connecting local communities. According to the artist, it is crucial to make the Arch visible for the development and protection of free expression. Giving out a thought-provoking message that reflects the uncertainty of the times that we are living in, the Arch urges its spectators to come together to overcome the challenge of change in a time of political divisiveness, refugee crisis and isolation.

Quite known for his political artworks, Ai has also contributed in designing a footprint flag for human rights to celebrate the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights. The Arch is Ai’s one of the biggest public art project.

Image credits: Jean Lapin

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

MIT Researchers Build a Passive Cooling System to Supplement Air Conditioning in Buildings

A team of researchers at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) has come up with an innovative system that offers a way to use passive cooling to preserve food crops and supplement conventional air conditioners in buildings without using power.

Read more

MIT Researchers Build a Passive Cooling System to Supplement Air Conditioning in Buildings

A team of researchers at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) has come up with an innovative system that offers a way to use passive cooling to preserve food crops and supplement conventional air conditioners in buildings without using power.

Read more

19 Villas Created Without Cutting A Single Native Tree in Panchalimedu | Kerala | Srijit Srinivas – ARCHITECTS

Designed by Srijit Srinivas, this resort in the hill station of Panchalimedu in Idukki district, Kerala contains 19 villas, the main block with a central lobby, conference room, restaurant, shop, swimming pool, a spa, and other amenities including ample parking.

Read more

Simplicity Fuses With A Modern Theme In This Maharashtra House | Amruta Daulatabadkar Architects

Designed on a 3000 Sq. Ft plot with a comparatively less landscape footprint, The Govardhan Villais designed to be experienced as a vast, open, connected, and green, living space.

Read more


This is alt