A Synthesis of Fluidic Circular Rings with Nature Forms the Backbone of this Panda Care Centre | Panda Pavilions

A Synthesis of Fluidic Circular Rings

An extension of the world’s leading research institute on panda preservation Chengdu National Giant Panda Research and Breeding Centre, EID Architecture has envisioned a group of four sweeping structures that would blend into the natural environment.

 
Designed to foster a cross-disciplinary collaboration as a care centre for pandas, the pavilions will have four open-air circular courtyards that would serve as an outdoor play area for the animals and connect them with the natural habitat.

This significant campus expansion in a national forest park near the outskirts of Chengdu, China has been approved by the city park district administration to turn into a research lab to house and study pandas’ behaviour and activities. Know more about the project on SURFACES REPORTER (SR).

Inspired by the natural landscape of Chengdu’s grassland, the Panda Pavilions will be designed by blending the architecture of the structure with its green backdrop.

Inspired by the natural landscape of Chengdu’s grassland, the Panda Pavilions will be designed by blending the architecture of the structure with its green backdrop. Forming a primitive geometric circle, the pavilions tactfully embrace the surrounding wilderness within the topography of the national park.

Pressure-treated cedar wood panels will form the skin of the structure with cast-in-place concrete walls.

Designed to foster a cross-disciplinary collaboration as a care centre for pandas, the pavilions will have four open-air circular courtyards that would serve as an outdoor play area for the animals and connect them with the natural habitat. Commenting on this amalgamation, Ping Jiang, AIA, Design Principal, EID Architecture adds, “The design of the panda pavilions is a convergence of landscape, architecture and land art. While the project provides a pedestrian-friendly navigation experience for visitors, it prioritises an animal-friendly environment to minimize the alienation of ecology.”

Equipped with water nozzles around the Panda Pavilions, the pavilion will be designed in a fine mist fashion so that the pandas can live in a friendly temperature and humidity.

Pressure-treated cedar wood panels will form the skin of the structure with cast-in-place concrete walls. The wooden panels will blur the interiors and exteriors and facilitate better ventilation and natural lighting within the space. Its conceptual, minimalistic design will bear a tilted slop that will foray from a low viewing deck that will further rise to its pinnacle. Equipped with water nozzles around the Panda Pavilions, the pavilion will be designed in a fine mist fashion so that the pandas can live in a friendly temperature and humidity.

The Panda Pavilions will be housing indoor and outdoor activity spaces alongside living quarters, administrative offices and other supporting facilities.

The Panda Pavilions will be housing indoor and outdoor activity spaces alongside living quarters, administrative offices and other supporting facilities. The pavilion is also expected to have an interactive exhibition and education zone which will be designated for panda research and preservation.

It is also expected to create a unique cultural experience by blending science, education, art and entertainment for the visitors.

The Panda Pavilions will also serve the community for educational and recreational purposes by attracting panda lovers from all around the world. It is also expected to create a unique cultural experience by blending science, education, art and entertainment for the visitors.

The pavilion is also expected to have an interactive exhibition and education zone which will be designated for panda research and preservation.

Project details

Location: Chengdu, China

Design principal: Ping Jiang, AIA

Client: Chengdu Tianfu Greenway Construction Investment Co, Ltd/ Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding

Gross floor area: 12,287 sqm

Type: Institutional

Design team: Michelle Bao, Sean Lu, Yunpeng Ma, Shuang Zhang, Chendi He, Di Fan, Xiaoxu Sun

LDI consultants: Chengdu Architectural Design and Research Institute

Master planning consultant: Tianhua Planning Ltd / Chapman Taylor

Image credits: EID Architecture

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

19 Villas Created Without Cutting A Single Native Tree in Panchalimedu | Kerala | Srijit Srinivas – ARCHITECTS

Designed by Srijit Srinivas, this resort in the hill station of Panchalimedu in Idukki district, Kerala contains 19 villas, the main block with a central lobby, conference room, restaurant, shop, swimming pool, a spa, and other amenities including ample parking.

Read more

Achieving maximalism through minimalism | Earthen edge | 42 MM Architecture | SURFACES REPORTER Design Update

This work is an attempt to embrace minimalism yet achieving maximum design impact. The monochromatic colour palette ensures nothing is overdone while everything still creating a pleasing décor. A glimpse of the project from the eyes of SURFACES REPORTER (SR).

Read more

IIA YAF Crossroads 2022 Takes Calicut to A New Heights | 2500 Delegates, 200 Guests, 10000 Footfall | Surfaces Reporter Event Update

The CROSSROADS- Young Architects Festival, 2022 hosted by the Indian Institute of Architects, Calicut Centre under the aegis of IIA, Kerala Chapter, was a great three days of enjoying the warmth and local hospitality while basking in the architectural bliss. A report by SURFACES REPORTER (SR).

Read more

A show apartment oozing the luxurious warmth of wood, marble and leather | KNS Architects | Mumbai | SURFACES REPORTER Design update

Show Apartments are usually designed with maximum opulence in order to portray the maximum design potential a space holds. This makes them very special for any designer as he could showcase his maximum creativity without any fuss.

Read more


This is alt