Rural Villages in the Alps Influence this Studio’s Cladding | Schindel Studio

Designed and created for landscape painter Amelia Humber by Archer + Braun, the Schindel studio sits in the garden of her home in Leytonstone, East London between several grown-up trees. The studio is purpose-built with black-painted shingles that skin its exteriors to create a backdrop to the changing daylight and seasons. Know more about the project on SURFACES REPORTER (SR).


The rough exterior cladding of the Alpine cabin-like studio contrasts the brittle white interior, thereby elevating a rustic and contemporary charm. 

The rough exterior cladding of the Alpine cabin-like studio contrasts the brittle white interior, thereby elevating a rustic and contemporary charm. The shingles draw inspiration from the architectural vernacular of rural villages in the Alps. Sourced from an artisan producer in Bavaria, the black shingles are hand-split and made from older larch shingle trees. They have a timber finish where the grain and texture are visually clear.


Sourced from an artisan producer in Bavaria, the black shingles are hand-split and made from older larch shingle trees. 

Comprising a bathroom, storage and a single studio room, the Schindel studio can be accessed by two doors on either end of the building’s southern elevation. A small window looks out toward the garden and a series of large skylights allow light from the north. The wall space of the studio is maximized for artwork. The studio has been designed to be completely flexible and durable where its surfaces can be repainted or repaired.


The shingles have a timber finish where the grain and texture are visually clear. 

The architects decided to use sustainable materials and technologies in creating the Schindel studio. Instead of pour concrete, the Schindel studio sits on a screw pile foundation. Its walls are insulated with wood fibre and recycled denim from the fashion industry, and the power is supplied by the solar panels on the roof. The glazing throughout the space is triple-glazed. The shingles have a low carbon footprint. Its black matte finish empahsises the differences present in the surfaces of each shingle.

Project details

Architects: Stuart Archer + Sarah Braun

Structural engineer: Simple Works  

Photographs: French + Tye; Courtesy: Archer + Braun

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Villa Ortiga Designs A Gorgeous Residence in Delhi That Seamlessly Merges Luxury and Modern Amenities With Nature | E-555

Located in one of the most prominent areas of New Delhi, this luxury urban apartment aspires to enrich the lifestyle of its dwellers and to fulfill modern residential needs

Read more

Know All About Long-Awaited Dharavi Redevelopment Project | Adani Group Wins The Bid

Adani Group has won the redevelopment of Dharavi, the government is planning to complete the formalities soon so that the ground work on the project can start within six months.

Read more

Off-Grid House is a Simple, Clean-Lined and Comfortable Multi-Family Dwelling in the Compact Neighborhoods of Central Delhi | UnBox. Design

Located on a two-side open plot in the congested yet sought-after neighborhood of Central Delhi, this “Off-Grid” House has become a landmark due to its beautiful construction.

Read more

A Spacious 3BHK Mumbai Apartment Layered in Veneers | VASTU AARAMBH

The designer enlivens the interiors of this flat- “Summer Home” in Ambernath, Thane using a combination of veneers.

Read more


This is alt