Paperfarm Redefines Traditional Façades in Taiwan with Perforated Bricks | The Veil House

Paperfarm Redefines Traditional Façades in Taiwan with Perforated Bricks | The Veil House

The Veil House, a home in Taiwan designed by architecture studio Paperfarm, harmoniously combines light, air and privacy. With its perforated facade, it references the area's brick manufacturing history. Located in a dense urban environment in Kaohsiung, the tall and narrow site ensures privacy for the client without compromising on their wish of having airy and open spaces.

The team claimed that traditional dwellings had privacy and security problems, leading to the decision to install windows with translucent glass and reinforcement with metal bars. With Veil House, they wanted to respond to these worries but also ensure practical outdoor areas where adequate transparency was beneficial for occupants' lifestyle.

Perforated Brick Facade Tribute to Tangrong Brick Kiln 

The home's brick facade, or "veil," is Paperfarm's tribute to the now-closed Tangrong Brick Kiln.

This kiln once supplied bricks for many of the area's public buildings until its closure in 2002 and it has since been transformed into a tourist attraction and park.

A Fascinating Home Walkthrough

Veil House's entryway is sheltered from the street and leads into a spacious foyer where a staircase, elevator, and urban garden await. This garden sits at the bottom of an atrium that spans all four levels. 

It is seen from little balconies and metal screens around the bedrooms and common areas. On the first floor there is a big kitchen, living room, and dining area; three more floors devoted to bedrooms lie above it. 

The topmost floor's master bedroom opens onto a private loggia. Natural ventilation has been created by full-height sections of glass which can be opened or shared in conjunction with the central atrium.

Atrium- Engine of the House

The atrium is lined with small balconies and metal-slatted screens, making it the engine of the house.

Its purpose is multi-faceted; an urban garden on the ground floor, a lightwell to bring in natural light to the bedrooms, an air shaft with a brick veil to aid cross ventilation, and a connector tying circulation and program across different storeys.

Minimalist Interiors Letting the Facade Shine

Veil House's interiors feature a simple material selection, which allows the facade to stand out with its pale wooden carpentry and white walls further complemented by lively terrazzo floor finishes in the kitchen and stairwell.

Project Details

Project Name: The Veil House
Location: Taiwan
Photo Courtesy: Daniel Yao
Architecture Firm: Paperfarm

Keep reading SURFACES REPORTER for more such news stories.

 
 
and more...
×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

FOG Architecture Designs Mobile Bakery with Grain Sack Walls in China

Designed by local studio FOG Architecture, the Cycle Cycle Mobile Bakehouse in Hangzhou, China, features walls constructed from stacks of grain sacks.

Read more

Slender House Shortlisted for 2024 World Architecture Festival Awards | Spaces Architects@ka

Slender House is a finalist for the 2024 World Architecture Festival and the Inside World Festival of Interiors, set for November 6–8, 2024, in Singapore.

Read more

A Combination of Stone, Metal, Wood, and Vegetation in This Puducherry Home | Seeders Biophilic Architecture Studio

Flanked by buildings on three sides with a south-facing frontage and close to a 100-foot main road, "The Soul Talks" in Puducherry is an open, biophilic residence.

Read more

Symphony of Blues, Cane, and Wood in Cafe Azure | DS2 Architecture | Bengaluru

Cafe Azzure, designed by DS2 Architecture, captures the essence of Santorini with its architectural style and materials.

Read more


This is alt