Bricks Made of 577,367 Pounds of Recycled Waste adorn this Manhattan Building’s Facade | The West

Manhattan Building’s Facade

In the neighbourhood that resonates with the industrial character of rich and colourful history, New York’s Hell Kitchen recently welcomed The Westa unique residential project. Nested on NYC’s 47th Street and 11th Avenue, the residential building not only marks Amsterdam-based design studio concrete’s first residential project in Manhattan but also is made out of 577,367 pounds of recycled waste.

 
Above: New York’s Hell Kitchen welcomed The West – a unique residential project; Top: The waste-based bricks are layered on the first seven floors of the building facade and the inside of the lobby.

Comprising 219 residences, The West introduces a new way of living in the least explored areas in Manhattan. The residential project welcomes a new way of living with its smartly designed condos, which are designed from the inside out, that offer the best residential experience with studios, 1BHK, 2BHK and 3BHK apartments. Additionally, it offers extensive communal spaces and outdoor areas.

All units open up to a large private terrace while glass boxes that pop in and out of the building offer a unique view.

An urban addition in industrial vicinity

A small entrance plaza forms a smooth transition between the public street and the private seven-storey brick building. The plaza is designed with different seating facilities that encompass a central tree. The top floors of the building offer mystical views of New York’s skyline and River Hudson. A lightweight, transparent and cloud-like architecture is created. All units open up to a large private terrace while glass boxes that pop in and out of the building offer a unique view.

A small entrance plaza forms a smooth transition between the public street and the private seven storey building.

The project includes amenities such as specific areas to work, a pool deck with sunset view on the top roof, a rooftop field and pocket park including a dog run, a communal kitchen, a sunset terrace with a fire pit, a double-height gym, a playroom for kids and two in-house hotel-style guest rooms that can be booked for visitors.

The plaza is designed with different seating facilities that encompass a central tree.

Emphasizing the workspaces to facilitate working from home, the design incorporated a full glass greenhouse in the garden filled with bookshelves, a fireplace and a large worktable, and two meeting/working rooms stacked with office supplies and equipment. Additionally, bespoke interiors and exterior elements including five-storey custom mural which is created by artist Rubin, fashions a sophisticated atmosphere.

The waste-based bricks are layered on the first seven floors of the building facade and the inside of the lobby.

Brick facade made of industrial waste

A loft-type experience is created at the base of the building. The robust brick facade of The West showcases the intricate craftsmanship of this project and its sustainable viewpoint. The facade is the outcome of a unique collaboration between concrete and StoneCycling, a Dutch firm committed to the sustainable manufacturing of up-cycled bricks.

The bricks are made from nearly 60 per cent of building waste including ceramic toilet bowls, roof tiles and steel. The construction debris is blending with raw clay quarried in the Netherlands. It is the first time where such waste-based bricks have been used in the US.

The bricks are made from nearly 60 per cent building waste – the first time where such waste-based bricks have been used in the US.

The bricks are layered on the first seven floors of the building facade and the inside of the lobby. Each brick has been hand-brushed with glass particles for subtle shine, thereby varying in smoothness and tones – from pistachio to nougat and truffle. Each brick looks different. While some appear smooth, the rest look and feel like sandpaper with tiny craters on their surface. Nearly 30 different brick shapes and sizes were required for the project.

Traditional bricks are made with clay and fired in kilns. The process is not only energy-intensive but also calls for a lot of extracted materials. On the contrary, these waste-based bricks use less extracted materials and one of the waste streams also has a lower melting point, so the bricks can be fired at a lower temperature. The waste streams drive the hues and textures.

Project details

Project: The West

Location: 547 West 47th Street, New York, USA

Client: Ironstate Development, Hoboken, USA and SK Development, New York, USA

Architecture, interior and landscape design: concrete

Project team (concrete): Erikjan Vermeulen, Iwan Hameleers, Jolijn Vonk, Debbie van Dijk, Matthijs Hombergen, Sofie Ruytenberg and Carlijn Stadig

Executive architect: Ismael Leyva Architects

Brand design: Pandiscio Green

Civil engineer: Stonefield Engineering and Design LLC

Structural engineer: GACE Consulting Engineers

MEP engineer: GEA Consulting Engineers

Executive landscape architect: Twin Landscape & Construction

General contractor: CMA Construction Management, LLC

Shopfitter communal spaces: Roord Interior works

Supplier loose furniture: BigBrands

Brick for facade: Design by concrete; Production by StoneCycling

Bespoke furniture: Design by concrete; Production by Roord

Apartment numbers fixture: Design by concrete; execution by Frandsen

Graffiti exterior wall: Design and execution by Tony Rubin Sjoman

Artist renderings: VUW studio

Graffiti exterior wall: Tony Rubin Sjoman

Image courtesy: Alexander Stein

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Smart Incorporation Of Passive Design Strategies In The Construction Of Max House, Okhla, Delhi

Designed by Studio lotus for Max Estates, Max house is a Leed Gold-certified eight-storey corporate campus located in New Delhis Okhla industrial area.

Read more

This Vastu-Compliant Panchkula Home Focuses On Subtlety Instead Of Usual Heavily Cladded Walls | Haryana | Design i.O Architects

Located in Panchkula, House S.295 is a two-storied residence with a modern aesthetic, for a family of four, two of whom are architects.

Read more

The cause of Mumbai high rise fire may lie in lack of fire fighting system | SURFACES REPORTER NEWS UPDATE

The financial capital of India, Mumbai, has seen a lot of fire accidents lately particularly in the high rise buildings. Most of these fires attributed to the lack of fire safety measures taken during construction and the recent R A Residency fire, Dadar is no exception. A report by SURFACES REPORTE

Read more

Reclaimed Wood, Kota Stone, Exposed Concrete And Brick Give A Rustic Yet Refined Appeal To This Lush Cochin House | VSP Architects

Where the use of reclaimed wood, Kota stone, exposed concrete and brick gives a rustic yet refined appeal to the interiors, the addition of plants gives a lush tropical feel to this Cochin House.

Read more


This is alt