This Sustainable House in Vietnam Breathes Through 8 Revolving Wooden Doors on Its Facade | H House | AD9 architects

This Sustainable House in Vietnam Breathes Through 8 Revolving Wooden Doors on Its Facade | H House | AD9 architects

H House is a sustainable house designed by AD9 architects for a young married couple in Ho Chi Minh City, Vietnam. The most striking feature of the house is its unique facade wrapped in eight revolving wooden (open-close) doors, which creates an illusion of the house breathing and changing. The couple had a passion for nature and traditional values, and hence the firm took cues from traditional houses of central Vietnam to design the house. The firm has shared detailed info about the project with SURFACES REPORTER (SR). Take a look:

 

Also Read: World’s Biggest Wooden Door that can withstand fire for more than 120 mins | SURFACES REPORTER Product Update

h-house-ad9-architects-surfaces-reporter.

The house is located in a developing area west of downtown Saigon, where urbanization is taking place massively. A common factor of the suburban residential areas is the clusters of industrial zones, where mid and small-sized factories co-exist with residential accommodations.

h-house-ad9-architects-surfaces-reporter.

This is part of the main cause of negative environmental problems in the living area (dust pollution, noise pollution, transportation issues, and so on). Furthermore, said factors also isolate suburban houses and create a disconnection with the natural environment.

h-house-ad9-architects-surfaces-reporter.

Unique Revolving Wooden Facade

The facade is designed with 8 revolving (open-close) doors, which creates an illusion of the house breathing and changing. This door system also regulates the other environmental factors such as noise, dust, and the changing weather. The architectural morphology is, therefore, constantly changing and evolving harmoniously with the green space.

h-house-ad9-architects-surfaces-reporter.

Infused With Nature and Traditional Values

The design is inspired by traditional houses of Central Vietnam, with the different layers arranged in a way that brings a positive vibe to the daily activities: the house’s facade (revolving door system) – the garden (transition) - main area – skylight – supporting area – skylight. 

h-house-ad9-architects-surfaces-reporter.

Natural light travels from the outside to the inside, from the top to the bottom, throughout the different times of the day, intertwining with the green space of trees and plants to erase the border between outside and inside, between dark and light.

h-house-ad9-architects-surfaces-reporter.

Also Read: Chinese LUO Studio Uses Hundreds of Wooden Elements To Create This 25-meter-long Arched Timber Bridge in Gulou Waterfront 

Perfectly Blended Indoor and Outdoor Areas  

The interior space is a natural continuation of the outside area, creating a small journey to experience the house at different times of the day and bringing a different feel at each moment.

h-house-ad9-architects-surfaces-reporter.

The areas are harmoniously connected, the private and common areas carefully planned for daily activities, with the trees and light playing a very important role. The journey ends with a big garden reserved for planting trees, vegetables, and relaxation.

h-house-ad9-architects-surfaces-reporter.

H house exists as a representation of our hope to create a Happy Home for the people living there, and as a symbol of people living in harmony and with a connection to nature, replacing the often stifling and isolated images of tube houses with a desire to interact and positively change one’s living space in the current state of Vietnam’s urban areas.

h-house-ad9-architects-surfaces-reporter.

Project Details

Project Name: H HOUSE 
Location: Binh Tan, Sai Gon, Viet Nam
Design Firm: AD9 Architects
Area: 256m2
Architects: Nguy?n Nh?, Nguy?n Hu?nh Thanh Tân, Nguy?n Thanh H?i Nam, Phan Tr?ng Hi?p, Ð?ng Thành Phát, Nguy?n Ð?c Truy?n, H?a H?u Phu?c.
Diagram: Vo Thanh Trung, Nong Duc Thinh
Construction company: TTH Construct
Supervisor: Nguyen Tan Sinh
Year: 2021
Client: Ms.Hoa
Photography: Quang Tran
Manufacturers: LafargeHolcim, Toto, Vietceramics, Singfa, Hafele, Jotun
Software: Autocad, SketchUp, Photoshop

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

Wooden Blocks into ‘Lumbar Curtain’ Facade in Tokyo by Tsukagoshi Miyashita Sekkei

Wooden Facade and Lots of Greenery Features The Tree Life Boutique Hotel | DNA Barcelona Architects | Mexico

and more..

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

An Innovative Sustainable House That Allows People To Live Amidst 1 Million Bees | Studio Metrocubo | Italy

Designed by Italian artist Davide Tagliabue – metrocubo in art, this buzz-worthy hive is specially designed to enable people to experience bee-therapy in the most authentic and natural way.’

Read more

Sachin Gupta Designs A Minimal Mediterranean Style Beach House in Goa | Beyond Designs

In contrast to the maximalist design approach that Beyond Designs generally adopts in most of its interiors, this time the firm has opted for a pared-down tone while fashioning this beach house in Goa.

Read more

Minimal and Wabi-Sabi Interiors Of This Balinese Beach House Offer A Haven of Tranquility Away From The City Chaos | The Auburn Studio | Chennai

Susmitha Ramesh, the Founding Principal of The Auburn Studio, remodeled a 20-year old beach house for a client who wanted to stay away from the everyday humdrum of the city’s life.

Read more

This Sustainable House in Paraguay Blends Contemporary Lifestyle With The Vernacular Construction Techniques | Equipo de Arquitectura

Conceptualized and designed by Asunción-based firm Equipo de Arquitectura on a compact size of 190 sqm plot in Paraguay, this home features a perforated brick facade, protruding roof canopy, flexible partitions, and vernacular construction techniques.

Read more


This is alt