Exposed Brick and Concrete Forges A Connection With Nature In this Panchkula House | Studio Ardete

Exposed Brick and Concrete Forges A Connection With Nature In this Panchkula House | Studio Ardete

Located in a modest residential neighborhood of sector 20, Panchkula, ‘the Brick House’ designed by Ar.Badrinath Kaleru and Ar.Prerna kaleru led Studio Ardete features raw brick and concrete exteriors that creates a relationship with its natural surroundings. SURFACES REPORTER (SR) has received more details about this marvelous project from the architects. Have an enjoyable read:

Also Read: Hand-Carved Timber Flows Like Ribbon in the Interiors of This Retail Shop | Timber Rhyme | Studio Ardete | Chandigarh

With plot size of 42’ X 82’ ‘the Brick House’ overlooks a woody park towards South and South-East across the road on the front, and shares its boundary with a lawn on the South-West, offering picturesque views of nature along two major frontages.

Clients’ Profile

The family consists of a couple in their fifties, and their elderly mother. They wanted three bedrooms, a decent kitchen with separate cooking area and a large common space with living and dining.

As the client was reconstructing their home, they were clear that they wanted to have an unbound access to the lawn, which happens to be one of the perks of the site’s location and orientation. They wanted to make the lawn a part of their day-to-day routine.

Space

“The space requirements given to us could all be accommodated on ground level, therefore it posed a challenge for us in terms of how to introduce massing and induce interplay of volumes to create a provocative exterior,” shares Badrinath

Concept

Owing to the brief and in response to the site context, the intuitive thought process which also felt like the most obvious one, was to let nature be the guide in designing the spaces and to let it penetrate the built environment. Paying an ode to Ando’s philosophy, “We borrow the space from nature upon which we build”, we tried to bring in green wherever we could, create green amidst built wherever the space demanded and capture its essence where we could do neither,” tells Prerna.

Spatial Layout

Upon approaching the South entrance of the house through a short traverse along the lawn, one is greeted by a generous verandah which is pushed into the line of the building, decked up with flowery planter pots that the owner’s wife insisted on keeping, along with a swing set to enjoy evening teas on, breathing in the green of nature.

The verandah leads to a voluminous living space that at first glimpse would make one wonder whether they are really indoors or not, due to the fact that it sits cradled in the lap of two courtyards that let a gush of light in. The living area is cocooned deep into the house away from the lawn to be protected by the harsh sun from the south-west.

The interior composition of the spaces was envisioned as an attempt at bringing about the convergence of habitat and nature. The living space being the center of the house where most energies reside, receives serenity of nature from the lawn on the south and vitality from sunlight that enters through courtyards on east and west. The view of the green outside is sincerely captured and put conspicuously right beside the most frequented space so that it becomes the subconscious background to the life playing inside.

The master and guest bedrooms have been placed along the South wall overlooking the lawn, making the user feel a constant connection with nature. The mother’s bedroom faces the South-East wall overlooking the park across the road. The courtyard on the east of living is a green court lined with glass on three sides that visually and physically connects the bedrooms to the living space and instills a sense of fluidity. The courtyard sits deep into the living room to ensure mutual shading of the spaces adjoining it.

The courtyard on the west of living, houses dining which further leads up to kitchen, spice kitchen and a service area towards the rear. The sequencing of spaces was derived from the functional patterns of the household activities. Secondary access point has been given to the service zone in order to avoid disruption from house help.

Courtyards Allow Plenty of Natural Light To Seep In

The cognitive confluence of courtyards enhances the space by bringing in light, a hope for all life. They rise up to attain double storey height, masoned with pigmented wire cut bricks, the color and texture of which give an inherent feel of being ensconced by the cozy soil.

About a quarter of the total height of the courtyard’s wall is lined up with brick jaali. The depth of the courtyard ensures that only reflected light enters during noon and jaali lets in diffused light during dawn and twilight hours and so, the rhythm of light is made to dance along the tune of the brick’s music throughout the day to achieve a pacified state of thermal well being.

Muted Interior Palette

The palette of the interior scheme was kept muted with specs of colors and textures of stone, walnut wood and bricks, that are vicariously derived from earth, to imbue in the air, a feeling of being amidst the certainty and security of nature.

The spaces have been composed in a manner that retains the traditional Indian vibes of the furnishings that the client prepossessed. The warm white of the walls becomes a perfect backdrop to block printed tapestry and hand drawn sketches made by the owner’s wife.

The light walls compliment the gray of flooring and red of bricks, to which a perfectly balanced touch of green is infused by the plants that adorn the courtyard. The richness of walnut wood of doors and gold of brass pots add earthy elegance to the whole setup and transport you to faraway villages of India.

Raw Beauty of Brick and Concrete

The green landscape of the site surroundings lead us to choose a color and texture palette that would make the building stand out and yet, be not too loud as to subdue the peaceful setting. To manifest an interactive relationship of the built envelope with nature, an element common to both - ‘Brick’ was chosen, whereas to solidify it, ‘Concrete’ - in its raw form; brick red all the while being the contrast and gray being the pacifier, to nature's green. In keeping with Ando’s quote, “The Sun never knew how great it was till it hit the side of a building”, the two materials also enhance each other with mutual grace when lit up.

The frontage of south-east and south-west opened up two adjacent sides that would become the dominant face of the house visible to onlookers. This gave the firm a canvas to work upon.

The volumetric staggering derived from diverse spatial characteristics of living room; courtyards and verandah, cohesively concluded to form a facade that makes even the light wonder where to hit it from so that light itself may stand out rather than the building. The graceful jail feature of traditional Indian architecture is woven into the brick masonry which equipoise the plain and tactile nature of concrete.

The main door facing east is accentuated by a defined concrete frame that subtly contrasts with the brown of walnut wood. The facade is ribboned with a sleek window that enhances the horizontality of the building.

From reminding one of the home of their childhood, reminiscent with exposed bricks and aangan to standing proudly amidst the modern city houses, it also preserves the cultural identity of the past, The Brick House thus, truly makes a person feel belonged.

Project Details

Project Name: The Brick House
Architecture Firm: Studio Ardete
Firm Location: SCO -43 first floor, Swastik Vihar, Mansa Devi complex, Panchkula (Haryana) India.
Gross Built Area: 239.50 SQM
Project location: Panchkula (Haryana) India.
Lead Architects: Ar.Badrinath Kaleru and Ar.Prerna kaleru
Photo credits: Ar.Purnesh Dev Nikhanj              
Interior Stylist: Rahul Kukreja
Design Team: Sanchit Dhiman,Nisha Singh Sarao, Nancy Mittal, Abhimanue  Sharma, Satish Sinhmar
Clients: Mr.Rampal
Engineering: Civil contractor – Mr Rohan Bansal And Shailesh

Consultants

Structural and Façade consultant: Nagi & Associates
Electrical & Lighting Consultant: The luminars
Plumbing consultant: Behera & Associates
Electrical Consultant: The Luminars
HVAC: HVAC Engineering
Electrical contractor: KNN Group 

*Text and photos are provided by the firm

About the Firm

Studio Ardete is an emerging, internationally acclaimed multi-disciplinary design practice. Since its inception in 2010 by Badrinath Kaleru and Prerna Aggarwal, both Alumni of IIT Roorkee, the practice tries to explore unexplored ways of space making and products. Making use of personal experiences of founders working across Europe and Japan, with Master architects like Glenn Murcutt, Dominique Perrault, the practice works on varied sizes of projects from small tableware to offices, private houses to hotels. Major Accomplishments of practice include Architecture Master Prize 2018, a couple of Eurasian awards in 2018, published in Retail Design International, a German Publication, Exhibited Furniture collection part of Salone Del Mobile 2018 and 2019.  3 times finalist at the prestigious World Architecture Festival, Finalist at Building of the year 2019 at ArchDaily.

Ar Prerna Kaleru_Director Studio Ardete

Ar Prerna Kaleru, Director, Studio Ardete
Badrinath Kaleru Director - Studio Ardete
Badrinath Kaleru, Director,  Studio Ardete

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

You may also like to read about:

This Chinese Cafe in England is a Potpourri of Colours and Patterns | Studio Sam Buckley

The Influence of Ancient Greece on Modern Architecture

and more…

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Vernacular and Bohemian Charm in Bodega Restaurant Designed by Loop Design Studio | Haryana

Located in Panchkula, Haryana, Bodega restaurant by Loop Design Studio blends vernacular and bohemian styles using stone, wood, bamboo, and brick. Inside, sculptural art, unique lighting, and eclectic furniture create a whimsical atmosphere.

Read more

Biomorphic Facade Inspired by Bee Hives and Voronoi Patterns | Office | Punjab | Studio Ardete

Studio Ardete has crafted a distinctive facade for the Vornoid Office in Mohali, Punjab, reflecting biomorphic design principles.

Read more

Bengalurus Striking National School of Business Complex is a Unique Blend of Raw Concrete and Exposed Brick | HabitArt Architecture Studio

Situated on the citys outskirts, NSB features a concrete frame wrapped in a brick facade with subtle projections. Grey-green Kota floor tiles blend harmoniously with the surroundings, creating a seamless integration with the natural landscape.

Read more

Things to see at the India Art Architecture and Design Biennale 2023

The first edition of India Art Architecture and Design Biennale 2023 has been unveiled by Prime Minister Narendra Modi on December 8th 2023 at Red Fort. The event has been organised by the Ministry of Culture.

Read more


This is alt