Artful Steel Facade of this House Incorporates Nature-Inspired Design and Plant Support | Woven House

British architecture firm Giles Miller Studio has unveiled an innovative residence known as Woven House, situated on a sloped site in Kent, just 100m away from the Broadstairs coastline. This exceptional design showcases an intricate screen that embraces plant growth and wraps around the house’s walls. Know more about it on SURFACES REPORTER (SR).


This exceptional design showcases an intricate screen that embraces plant growth and wraps around the house’s walls.

The main concept behind Woven House is to explore the dynamic between interior and exterior spaces, enriching the experience of both realms. This residence effectively blurs the boundaries between its internal spaces and the surrounding natural glade, thanks to a unique sculptural facade that not only invites plant growth but also makes it visible from within.

The perforated steel facade features a repeating pattern of twisting, diamond-shaped modules, inspired by rattan weavings. This screen envelops all four walls of the house, providing both shading for the interiors and a supportive structure for the climbing plants. Plant varieties like jasmine and clematis intertwine with this intricate framework.


The main concept behind Woven House is to explore the dynamic between interior and exterior spaces, enriching the experience of both realms.

The steel facade is ingeniously linked to the building by a support structure made from recycled acrylonitrile butadiene styrene (ABS) plastic, which originates from electric component production. This positioning allows for greater plant growth space and better visual permeability. Behind the screen, expansive glazed sections further enhance the connection to nature and maximize views of the surrounding plant life. The house itself is constructed using glued-laminated timber and cross-laminated timber (CLT), clad in a matte-black timber finish to complement the industrial aesthetics of the steel facade.


The perforated steel facade features a repeating pattern of twisting, diamond-shaped modules, inspired by rattan weavings.

The entrance is accessed via a steel staircase that guides visitors through an opening in the screen, leading into the home that is slightly elevated on stilts due to the sloping site. The interiors feature light timber panels, creating a harmonious ambiance. The interior spaces are strategically designed around a central CLT core, organized on the ground floor. The first floor holds four bedrooms tucked into the corners of the building, each enjoying panoramic views of the surrounding trees. Timber walls and ceilings infuse the bedrooms with a natural essence, accompanied by floor-to-ceiling windows that offer splendid treetop vistas.


This screen envelops all four walls of the house, providing both shading for the interiors and a supportive structure for the climbing plants.

Connected by a central corridor, two bathrooms and ensuite bedrooms branch off from each side of the building. The open living and dining space on the ground floor is seamlessly integrated, thanks to the central utilitarian CLT structure that accommodates the kitchen, WC and steel staircase. This design also enables 90 per cent glazing around the ground floor perimeter, creating a continuous and spacious atmosphere.

Image credit: Rachel Ferriman

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Stylish Goa Bar with a Retractable Roof and Eye-Catching Tiger Tail Backlight | Danza Del Design

A playful yellow backlit tiger tail at the bars front adds a unique touch, and hanging greenery and lighting enhance the ambiance while cooling the space in the hot climate.

Read more

A Luxurious Home in Rajkot, Gujarat, Designed by Darshita Joshi | idream Design Studio

In this 9000 square foot bungalow designed by Darshita Joshi in Rajkot, Gujarat, spanning four floors (including basement, ground, first, and second floors), every area has been meticulously crafted to radiate sophistication, comfort, and luxury, providing a glimpse into the pinnacle of refined livi

Read more

Elegant Lakeside Home in Maharashtra Showcasing Vibrant Design, a 65 ft Pool, and Natural Materials | Design HEX

At the heart of the residence is a stunning 65 ft pool, flanked by shallow steps and illuminated by custom chandeliers and natural light from skylight cutouts.

Read more

Sage Green Walls, Brass Wood Accents, and Custom Furniture Define This Mumbai Home | Soch Design Studio

Dubbed ‘The Whimsical House’ and designed by Romit Savla of Soch Design Studio, this Mumbai apartment harmonizes intricate architectural details, from the grand entrance to the living areas sage green walls and brass wood accents.

Read more


This is alt