An Unconventional Home made from Reclaimed Bricks that Harmonizes with Trees | GjG House

Named GjG House, this unique dwelling by BLAF Architecten graces the premises of a 19th century mansion in Ghent, Belgium. Situated near a bustling main road, the residence is creatively designed to integrate with existing trees, serving as both a natural screen and a testament to environmental consciousness. Know more about it on SURFACES REPORTER (SR).


The building’s curvilinear walls are meticulously constructed using repurposed bricks, minimizing waste and highlighting the inherent charm of real brickwork.

Rather than felling the trees, the architects opted to shape the GjG House around them, resulting in a distinctive form that adapts to the surrounding arboreal landscape. The building’s curvilinear walls are meticulously constructed using repurposed bricks, minimizing waste and highlighting the inherent charm of real brickwork. Complementing materials such as wood and steel provide structural support.


The innovative structure relies on the form and bonding of the outer brick wall for stability, obviating the necessity for additional columns or beams.

Large rectangular windows punctuate the brick façade of the GjG House, thus inviting abundant natural light into the interior spaces. On the ground floor, glass doors contribute to the luminous ambiance while enhancing the connection between indoors and outdoors. The design emphasizes the authenticity of brick usage instead of relying on superficial cladding.


On the ground floor, glass doors contribute to the luminous ambiance while enhancing the connection between indoors and outdoors.

Contrary to conventional practices of adhering lightweight facade materials, such as brick tiles, BLAF Architecten’s approach underscores the potential pitfalls of this seemingly sustainable method. Such methods could ultimately generate more waste and pollution due to difficulties in separating glued layers during demolition.


The design emphasizes the authenticity of brick usage instead of relying on superficial cladding.

Beyond sustainability, the GjG House’s construction eliminates the need for internal supporting walls, allowing the space to remain open and flexible. The innovative structure relies on the form and bonding of the outer brick wall for stability, obviating the necessity for additional columns or beams.


Platform-style levels introduce areas with soaring ceilings, fostering spatial diversity.

The interior showcases exposed beams and brickwork, creating a raw yet refined aesthetic. Platform-style levels introduce areas with soaring ceilings, fostering spatial diversity. The kitchen, integrated into a gently curving wall, features striking blue two-tone tiles and wooden cabinetry. This wooden motif flows along undulating surfaces, forming storage and display spaces within the dining area.

Image credit: Stijn Bollaert

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Red Staircase Sets the Tone in Diesels Industrial-Style Miami Design District Store

Fashion brand Diesel recently unveiled a new store design in the Miami Design District. It has rough metal surfaces and a bold red lacquered spiral staircase.

Read more

Repurposed PVC Pipes and Perforated Mesh Panels Define the Unique Ceiling of this Vibrant School of Design in Pune | Resaiki

Resaiki transforms the D.Y. Patil School of Design in Pune by ditching dull white walls and standard layouts. Instead, they infuse the space with a vibrant mix of colors, textures, and materials, creating dynamic and stimulating learning environments.

Read more

Moon-Inspired House in Goa With A Curved Entrance and Local Slate Stone Facade | SAV Architecture + Design

The Moon House,designed by SAV Architecture + Design, nestled among three homes in Goa, India,draws its inspiration from the moons curves and textures. Its design merges the cozy feel of tropical living with the dynamic lines of modern architecture, creating a space that flows with nature.

Read more

India’s First Net-Zero Business Park Launched in Chennai by Morphogenesis | SR News Update

Located in Chennais IT hub, this innovative business park has received Indias first net-zero certification for energy, water, and waste management from the Indian Green Building Council (IGBC).

Read more


This is alt