This Kerala Home is A Wholesome Retreat With Its Earthy Materials, Vernacular Details, and Connection With Nature | DeEarth Architects

This Kerala Home is A Wholesome Retreat With Its Earthy Materials, Vernacular Details, and Connection With Nature | DeEarth Architects

Everyone needs that one special place to relax, to let go of the din and bustle and gently sway in serenity. "Vibes" is one such carefully crafted and curated abode by Ar. Vivek and Ar. Nishan of DeEarth Architects, which takes you away from the commotions of the busy realm outside and lets you connect more with the earth around you and be reminiscent of your true roots. The home is constructed with exposed laterite stone, cement textures, tandoor stone, Kadapa stone, and Athangudi tiles, all of which allow it to recede into its natural setting. The design team has shared more amazing details of this vernacular project with SURFACES REPORTER (SR). Take a look:

 

Also Read: A Nostalgic Walk Into Yesteryear - A Project by Ar Naveen S, Ar Levin P Joy Ar Jayakrishnan R J | Kerala

ibes-deearth-kerala-surfaces-reporterThe proposed site for the residence was part of the clients’ parents’ home and was used as a vegetable garden. The site has a south-facing entry from a 3m wide road which further narrows down. To the west is an unoccupied land and enveloping the other edges are residential buildings composing the immediate neighbourhood.

On entering the site, beyond the security cabin, the house reveals before you. The exterior façade of the house is primarily composed of walls featuring exposed laterite stone, cement textures, and tandoor stone paving, bespoke vernacular and traditional values.

vibesThere is another bamboo wall along the courtyard offering ample privacy as well as a little view to the outside from inside.

Seamless Transition From Outside to Inside

The entry through the sit-out offers a smooth transition from the outside to the interiors. The warm intimate entry opens up into the Verandah which becomes an open living space with a waterbody on the south and a garden on the east.

vibes-deearth-kerala-surfaces-reporter

The use of leather finish black granite stone for flooring and a Ratan swing in a tropical courtyard backdrop creates an essential threshold space.

ibes-deearth-kerala-surfaces-reporterThe main door opens into the living room. A sense of expansiveness awaits one in this double-height living room with natural light streaming in through the open bookshelf in the first floor passage. 

ibes-deearth-kerala-surfaces-reporter

The room has courtyards with sliding doors on either side, bringing in the outdoors to the living area. The Kottil adds in extra charm as a cozy nook to gather or to just lie down watching the golden dust mites floating in the shafts of sunlight. Exposed polished plastered walls, exposed concrete ceiling, and Kadappa stone flooring come together in understated elegance.

ibes-deearth-kerala-surfaces-reporterThe sloping roof extensions and the Athangudi tile flooring leading to the zen courtyard on one side of the room form another threshold space. Louvered wooden windows exposed laterite and cement textured walls together create an effortless vibe, gently underlining the simplicity in beauty. The wooden shutters act as a barrier to heat and let in cool breeze.

Also Read: Freedom Square Designed By Deearth Architects Reminisces The Rich History and Cultural Versatility of Calicut

Transitioning Through The Thresholds

Poised between the openness of wide skies and the nurturing privacy brought in through the bamboo wall, the courtyard space is carefully crafted as an invitation to the rhythms of nature.

ibes-deearth-kerala-surfaces-reporterThe zen garden extends the house outwards to the open sky and creates an organic threshold space where one can connect with the open sky and experience the tranquillity offered by the innate garden, created with the diligent use of pebbles, random rubble pavers and the bamboo wall. There is an open wash area next to the zen courtyard which is carved out of a monolithic stone block adding to the naturalness of the house.

The Material Discourses

The polished exposed plastered walls, exposed concrete ceiling, the Kadapa stone flooring and the distressed blue furnishings in the kitchen and dining, create a dialogue that brings in a rustic, dull yet homey charm.

ibes-deearth-kerala-surfaces-reporter

Striking verdant green Athangudi tiles with floral patterns bring in freshness to the Ground floor bedroom. The loud green is offset by the distressed wood and ratan bed and a console on the opposite side of bed. Ac ducts are detailed with wooden reapers. A corner hanging light with a lush green plant invites the eye to rest on it for a few moments before wandering away through the wide windows.

vibes-deearth-kerala-surfaces-reporter

The mezzanine kids’ bedroom is furnished with an oak wood finish bunk bed, where solid wooden steps lead to the upper bed, a study table cum book, and a curio shelf. It has a colourful bay window (blue paint, pink cushion) blue wardrobe with a musical theme, wooden flooring, an AC duct detailed with wooden reapers and has a connection from to the first-floor passage.

Aesthetics In Ascendance

RCC cantilevered staircase features a green oxide finish and wooden panelling on the thread.

vibes-deearth-kerala-surfaces-reporterThe saw cut old wood and steel rods used for handrail and the intricately carved balustrade next to the kids’ bedroom entry gleams in the natural light from the glass tiles above.

Passages Into Newer Ways Of Being 

Verdant green floral-patterned tiles are laid on the first-floor passage. A bookshelf that opens into the living room lines the wall, and wooden louvered windows, which can be opened fully with comfortable wooden storage/seating lines the other wall.

ibes-deearth-kerala-surfaces-reporter

The first-floor bedroom flaunts its blue oxide flooring complemented by the organic textures of the four-post bed, clay ceiling tiles accentuated on both ends with wooden ceiling and led strip light. The room opens into another small garden with big potted plants.

vibes-deearth-kerala-surfaces-reporter

The next bedroom on the first floor overlooks the outdoors and evinces a yellow bright palette with yellow oxide flooring, yellow curtains with a double-height ceiling and plastered wall, complemented by the distressed wood finish on furnishings. 

Also Read: A Corridor Defines The Shape of This Traditional Kerala Style Residence | i2a Architects Studio | Kerala

The toilets feature similar palettes. One has random rubble natural cladding in the shower area, grey tile flooring in a dry area with aqua blue accent tiles given as a strip in ledge wall. The wet area has an old wood ceiling with a skylight and a single stone washbasin and a wooden framed mirror.

vibes-deearth-kerala-surfaces-reporter The other has beige yellow flooring tiles with yellow patterned tiles in wet area walls and floor, steel grid ceiling, granite washbasin and an antique copper finish steel support.

vibes-deearth-kerala-surfaces-reporterEach element was handpicked through a joyous journey between the client and the architect that acknowledged and cherished the value of art, thus carefully articulating the spaces full of tales. Vibes is one such house where you feel belonged to. The spaces, rather than creating a wow statement, slowly imbibe into your soul where the space itself mutates into various moods during the time of the day and night depending on the light we choose, creating a palette of options on how we perceive the various experiences. 

Vibes is perceived as a place for the much-needed interlude and exhilaration, and a haven where one can enjoy the allures of tradition and be in repose.

Project Details

Project Name: Vibes
Architecture Firm: Deearth Architects
Firm Location: Calicut, Kerala, India
Completion Year: 2021
Gross Built Area (m2/ ft2) : 3800 sq.ft.
Project Location: Thalassery, Kerala
Lead Architects: Ar. Vivek PP Ar. Nishan M
Team Members:  Ar. Vivek PP, Ar. Nishan M, Ar. Sanaksurendran, Jamsheed AM, Riza K        
Photo Credits: Redz Photography and Sanak Surendran

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

Deearth Architects Blends Art, Design and Experiential Spaces in This Retail Store in Kerala

Freedom Square Designed By Deearth Architects Reminisces The Rich History and Cultural Versatility of Calicut

This Calm, Minimal and Pristine Mango House in Kerala Is A Spectacle in White | i2a Architects Studio

And more…

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

This Ancestral Kerala Home Gets A Wonderful Makeover by Paushtika Architectural Design Consultancy

The home is an icon to its generations of progeny, a landmark of collective family memory, and a marker of authority over its traditional landed domain.

Read more

Striking Brick Screen Wraps The Facade of This Kerala Home By HONEYCOMB architects

The facade screen is designed in such a way that each brick is kept in a zig-zag manner both horizontal and vertical directions. This arrangement creates small diagonal openings, when air passes through these small openings the air becomes even cooler and maintains a comfortable temperature.

Read more

Architect Anirban Dutta Employs Earthy Materials To Craft This Carbon-Negative Penthouse in Kolkata | The Formations Studio

change. Considering this, architect Anirban Dutta of The Formations Studio has incorporated natural and organic materials to design Priyadarshini’s Penthouse in Aurobindo Sarani, Kolkata to minimize its carbon footprint.

Read more

Multiple Green Spaces Shape The Placid Nature of This Open Living House in Kerala | Deearth Architects

Despite being located amidst the dense urban concrete jungle, the interiors of the house exude greenery and earthy luxury while still showcasing comfort in each corner and ensuring maximum privacy to its inhabitants.

Read more


This is alt