This House Harmonises Traditional Japanese Construction with Contemporary Design | C4L House

C4L House in Tokyo, designed by local studio Cubo Design Architects, seamlessly blends traditional Japanese materials and details with contemporary finishes. Informed by traditional Japanese construction and design, the house celebrates the warmth of things made by hand and has been created in collaboration with several local artisans skilled in carpentry, paper, and lacquer. Know more about it on SURFACES REPORTER (SR).


The design references the 1933 essay In Praise of Shadows by Japanese author Junichiro Tanizaki, as well as the concept of wabi-sabi, which embraces imperfection.

The design references the 1933 essay In Praise of Shadows by Japanese author Junichiro Tanizaki, as well as the concept of wabi-sabi, which embraces imperfection. According to the studio, C4L House respects Japan’s cultural context and honour the skills and innovations of past generations while providing spaces that can be passed on to future generations.


The house celebrates the warmth of things made by hand and has been created in collaboration with several local artisans skilled in carpentry, paper and lacquer.

The entrance to C4L House features a shallow pool and leads into a ground-floor lounge. Here, polished and natural stone walkways pass by beds of rocks and plants, surrounded by textured plaster walls and intricately carved wooden screens. The first floor features a similar palette of wood and stone for the bedrooms but with a more contemporary touch. Japanese paper walls and a dark carpeted sleeping area screened by braided cords create a cozy atmosphere.


C4L House in Tokyo, designed by local studio Cubo Design Architects, seamlessly blends traditional Japanese materials and details with contemporary finishes.

The bathroom areas include a sunken stone bath and a curved timber sauna, while the tearoom features traditional Japanese carpentry techniques and tatami flooring. The wood-framed sliding doors open onto small balconies that overlook the ground-floor lounge, providing a contrast between rough and smooth, light and dark.


The first floor features a similar palette of wood and stone for the bedrooms but with a more contemporary touch.

The relationship between the exterior and interior has been expressed through the phrase teioku ichinyo, meaning harmony between architecture and garden. By drawing on these traditions and incorporating materials imbued with warmth and craftsmanship, restful environments can be created. The traditional artisans transformed natural materials like soil and trees into a wide range of architectural forms, illuminated by the beautiful light and resulting in spaces with great depth.


Japanese paper walls and a dark carpeted sleeping area screened by braided cords create a cozy atmosphere.

The second floor features a living, dining and kitchen area set back to make space for a south-facing terrace, sheltered by the large, wood-lined overhang of the roof. The contrast between light and dark has been carefully considered, with subdued areas expressing the beauty of weak light and more dynamic areas filled with strong light. The luminous atmosphere throughout the space has been achieved through a pursuit of light's beauty.


The bathroom areas include a sunken stone bath and a curved timber sauna, while the tearoom features traditional Japanese carpentry techniques and tatami flooring.

Project details

Type: Model house

Location: Tokyo, Japan

Structure: RC+Wooden

Client: Aqura Home Aq Prime Project   

Completion: 2022

Construction period: 1 year and 4 months

Site area: 195.49sqm

Building area: 139.90sqm

Total floor area: 327.24sqm

Construction: Aqura Home Co & Ltd, Ko-gei Co Ltd JV

Kumiko woodworking: Eiichi Yokota

Sukiya tea room: Hirochika Sugimoto

Washi paper: Eriko Horiki

Plasterwork: Naoki Kusumi

Woodwork: Yoshihiro Wada

Kumihiro braids: Takashi Fukuda, Ryuta Fukuda

Urushi lacquer (Wajima): Haruo Ichimatsu, Satoshi Ichimatsu

Interior (FFE): Yoshimura Mineto of NOMURA Co, Ltd

Image credit: Cubo Design Architects

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

A Facadeless Building in Indonesia Transforming Spaces with Reflections and Views | Research Artistic Design + architecture (RAD+ar)

Its porous and facadeless design adds to its eye-catching appeal, complemented by the presence of trunk-like sculptures made of fiberglass within the space.

Read more

Salone del Mobile.Milano: Empowering An Open Ecosystem For Design

Read more

Japanese Artist Mariko Mori Designs Coral-Inspired House Amidst Lush Greenery, Overlooking the Sea | Japan

Yuputira House, Mariko Moris first architectural project on Miyako Islands shore, is her private studio. Its coral-shaped, white concrete design reflects the islands charm and Moris spiritual style.

Read more

The Sinuous Aquatics Centre for the Paris 2024 Olympics, Crafted with Wood | VenhoevenCS | Ateliers 2/3/4

Built mostly of wood, the Aquatics Centre is a unique architectural design meant to accommodate synchronised swimming and diving events during the 2024 Summer Olympics in Paris.

Read more


This is alt