42000 Pieces of Bamboo Complete This Intricate Welcome Center in Vietnam | Vo Trong Nghia Architects

42000 Pieces of Bamboo Complete This Intricate Welcome Center in Vietnam | Vo Trong Nghia Architects

Vo Trong Nghia Architects is known for creating sculptural structures using bamboo and wood. This intricate Welcome center on the Vietnamese island of Phu Quoc is one such outstanding architectural building by the firm that boasts the use of 42,000 pieces of bamboo. As the VTN architects were entrusted to design a building that reflects Vietnamese culture. The firm beautifully designed this leisure and entertainment complex spanning 1,000 hectares using sustainable materials. They give a bold symbol at the entrance to the magnanimous site to attract visitors to Grand World Phu Quoc. How this ethereal structure is shaped up? Read below at SURFACES REPORTER (SR):

 

Also Read: This Lakeside Restaurant Features Vo Trong Nghia Architects Tallest Bamboo Structure To Date | Vietnam

vo-trong-nghia-architects-bamboo-welcome-centreDesign Details

Spread over an area of 1,460 square metres, the project features the stunning use of bamboo in construction. the firm used 42,000 bamboo culms to design the structure. vo-trong-nghia-architects-bamboo-welcome-centreThe architects combined the culms together using ropes and bamboo pins to create this unique structure. Bamboo is used in construction as this is abundant, sturdy and affordable in Vietnam's tropical climate and is well suited for creating open or semi-open spaces. 

vo-trong-nghia-architects-bamboo-welcome-centreAlthough, it seems equally sturdy and beautiful as the firm's other structures, the studio claim that it is more complicated than its previous bamboo buildings because of the hybrid structural systems used. 

vo-trong-nghia-architects-bamboo-welcome-centre"The joint system is challenging as we employed a lot of structural systems, and the details of them meeting each other is challenging," the studio said. 

Also Read: Lattice Bamboo Screen Wraps The Facade of This House in Bengaluru | Bidiru Mane | RR Architects and Associates

Sculpted Internal Voids 

The solid structure consists of a number of arches, domes and curving planes.

vo-trong-nghia-architects-bamboo-welcome-centre Anyone who comes to visit the resort has to pass through a plaza and follow a path that crosses a shallow reflecting pool, before entering the center through an arched opening.  

vo-trong-nghia-architects-bamboo-welcome-centreThe arched passage leads visitors through the building, directing them into two internal voids carved in the shape of a lotus and bronze drum. These sculpted voids embody traditional symbols that answer to the client's requisite that the structure should signify Vietnamese culture.

Open and Transparent Interiors

The bamboo structure creates interiors spaces that feel open and transparent as the grid structure allows maximum light and ventilation. Several skylights also fitted into the structure's thatched roof that floods maximum daylight in the interior while the grid frameworks allow fresh air to ventilate the internal spaces naturally.

vo-trong-nghia-architects-bamboo-welcome-centre"The light comes in beautifully and, along with the natural colour of bamboo, creates a warm and intimate atmosphere, even though the structure is very open in terms of airflow," the studio added.

Project Details

Project Name: Grand World Phu Quoc Welcome Center
Architecture Firm: Vo Trong Nghia Architects (VTN Architects)
Location: Phu Quoc, Vietnam
Principal Architects: Vo Trong Nghia, Nguyen Tat Dat
Design Team: Nguyen Van An, Tu Minh Dong, Bui Quang Huy, Manh Trong Danh, Thai Kha Phuc
Bamboo Contractor: VTN Architects
Photo Credit: Hiroyuki Oki.
Completion Year: 2021

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

This Sinuous and Dynamic 42 Sqm Bamboo Pavilion in China Turned An Empty Field Into A Public Space | LIN Architecture

Can Bamboo replace iron in construction in future| Karnataka | SURFACES REPORTER Research News Update

And more…

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Sustainable Materials Used for The Line- A Residential Building That Looks Like A Ship | Orange Architects | Amsterdam

Located at the waterfront onto the IJ waterway in the Overhoeks district of Amsterdam, this sustainable residential building called ‚ÄėThe Line‚ÄĚ gives the appearance of a moored cruise ship.

Read more

Casamia Community House in Vietnam Features About 9-m-Tall Intricate Bamboo Ceiling and A Large Thatched Roof | VTN Architects

Vo Trong Nghia Architects has designed this Casamia Community in a very windy area near a coastal area of Cam Thanh in Vietnam using bamboo as the main building material.

Read more

This Lakeside Restaurant Features Vo Trong Nghia Architectss Tallest  Bamboo Structure To Date | Vietnam

Completed almost entirely in bamboo, Vedana Restaurant is the tallest structure yet from the Vietnamese design studio- Vo Trong Nghia Architects. Earlier, the firm created a spiraling bamboo roof for a cafe in Vinh. The resort measures an 18 meters wide and 16 meters tall bamboo dome.

Read more

A Series of Six Concrete Open Book Shape Pavilions Connected to Create A Zig Zag Office in Vietnam | Vo Trong Nghia Architects

The unusual V-shaped façade of the Viettel Offsite Studio echoes a strong, impressive visual aesthetic while also cutting out harsh sunlight.

Read more


This is alt