This Museum’s Geometric Concrete Structure is Illuminated by its Roof’s Cross-Shaped Design | Space of Light

The newly completed meditation space, known as Space of Light, designed by acclaimed Japanese architect Tadao Ando, has taken its place within the Museum SAN in Wonju, South Korea. This geometric concrete structure gracefully rests atop a mound in the museum’s southern sculpture garden, harmonizing with Ando’s previous architectural contributions to the institution. Know more about it on SURFACES REPORTER (SR).


This geometric concrete structure gracefully rests atop a mound in the museum’s southern sculpture garden, harmonizing with Ando’s previous architectural contributions to the institution.

Characterized by his signature use of concrete, the meditation space is softly illuminated by a cross-shaped aperture in its roof, capturing and transforming natural light throughout the day. Space of Light’s completion is impeccably timed to coincide with the exhibition titled Youth, which elegantly showcases the artistic journey of architect Ando and celebrates the 10th anniversary of Museum SAN’s existence.


Characterized by his signature use of concrete, the meditation space is softly illuminated by a cross-shaped aperture in its roof, capturing and transforming natural light throughout the day.

A contemplative journey begins as visitors enter the Space of Light through a linear pathway, framed by soaring concrete walls that gracefully expand into an open triangular area. Transitioning further, they encounter the heart of the meditation space – a central square embedded within a circular grassy mound. Within this serene expanse, stark concrete forms the surroundings, gently illuminated by the cross-shaped aperture in the roof. Described as stoic and rigid, this space intentionally contrasts the other previously designed gentle meditation space by Ando, which was completed in 2019.


Within this serene expanse, stark concrete forms the surroundings, gently illuminated by the cross-shaped aperture in the roof.

Named simply as Meditation Hall, Ando’s initial meditation space is a dome-shaped structure nestled within the Stone Garden on the museum’s north side. The strategic contrast and harmony between these two spaces offer a profound dynamic balance within the Museum SAN’s environment, enhancing its serene atmosphere and providing visitors with unique meditative experiences.

Image credit: Museum SAN

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

SR Interview: True sustainability comes from a logical and holistic perspective not just by greenwashing the project says Ar Ameeta Sharma Menon, Co-founder, MU Design

SURFACES REPORTER (SR) had the pleasure of speaking with Ameeta Sharma Menon, Principal Architect and Co-founder of MU Design, honored as "India’s Best Design Studio 2022.

Read more

Veiled in Glass-Reinforced Concrete, This Mountain Church Echoing the Arcs Formation | Inuce | China

Inspired by biblical archetypes, the church resembles an ark resting on a rock, located at a mountains base amidst a forest with views of the town.

Read more

Stylish Goa Bar with a Retractable Roof and Eye-Catching Tiger Tail Backlight | Danza Del Design

A playful yellow backlit tiger tail at the bars front adds a unique touch, and hanging greenery and lighting enhance the ambiance while cooling the space in the hot climate.

Read more

A Rectangular Concrete Home with Windowless Facade in Japan by Cochi Architects

This house stands out for its bold design, a rectangular concrete structure carefully designed to fit the site. Its most notable feature is its windowless facade directly facing the main street.

Read more


This is alt