WEsearch Lab Creates a Wormhole-Shaped Installation By Using 792 Pieces of Paper Pulp Sheets

wormhole installation | Surfaces Reporter

Delhi-based WEsearch Lab has designed a temporary wormhole shaped installation within a budget of 200 USD with 792 custom panels (triangles with flaps) of 300 gsm paper pulp sheets. The structure is located in a lawn in front of the Lilavati Lalbhai Library in the CEPT University campus in Ahmedabad, India. It is built as a demonstration to help the architectural practices in developing South-east Asian countries to push the ‘digital to physical’ boundary of complex double-curved surfaces, in spite of the lack of cheap advanced fabrication services. Read below SURFACES REPORTER (SR)’s entire post to know more about this installation:

Also Read: Ar Fahed Majeed creates pavillion with waste Bed Spring Coils

wormhole-installation-WESearch lab

Developing South-east Asian countries typically do not have access to cheap or large scale 3-axial 3D printing, 5-axial robot assisted printing, double-curved metal bending and robot assisted assembly infrastructure. On the other hand, they have an abundance of cheap manual labour, and readily available and cheap planar fabrication techniques.

wormhole-installation-WESearch lab

In such a scenario, to minimise inflation of cost, free-form surfaces need to be rationalised into planar parts which can be fabricated using laser cutting or CNC milling machine and subsequently assembled using manual labour. 

Design Details

The installation is literally a wormhole shaped faceted skin circumscribed in a 2m x 2m x 2m cube. The paper pulp sheets are joined by 10mm wide fasteners and supported by a 15mm x 15mm x 1mm MS hollow section running along the periphery.

wormhole-installation-WESearch lab

The facade of Lilavati Lalbhai Library  is designed with strong horizontal and vertical lines. To visually respect the orthogonal lines, the bounding frame of the installation is designed in the shape of a cube. 

Also Read: The Ellipsicoon Pavillion made with woven strands of 100% recyclable polyethylene

Inside the cubic bounding frame, the surface is designed with gradual introduction of double-curvature. 

wormhole-installation-WESearch lab

The surface exhibits self-referential bending in both directions to produce two tube-like holes. The shape of the surface strikes a balance between respecting the surrounding graphical lines and drawing attention of the passerby. 

wormhome

From a distance, the peripheral cube lines draw attention. On approach and close inspection, the curvature of the self-warped holes halts the eyes of an onlooker. The digital part of designing the shape of the surface had the following three steps – 

  1. Geometric transformations in 3D modeling software to conceive the free-form surface,
  2. Rationalisation of the double-curved surface into triangular panels, and
  3. Generating fabrication drawing by flattening and numbering the triangular panels, and adding flaps for fastener connections.

The rationalisation of the double-curved surface into triangles is informed by the material properties of the 300 gsm paper pulp sheets. Given the self-weight of the sheets and the size of the installation, the maximum allowed length of a triangle edge is calculated to be 350mm. 

wormhole-installation-WESearch lab

For ease of use of handheld devices, the minimum allowed length of a triangle edge is ascertained to be 100mm. Consequently, optimum density of triangulation with minimum number of triangle edges more than and less than the maximum and minimum permissible limits, respectively, is selected for fabrication. The physical part of the process to build the installation had the following three steps – 

  1. Fabrication of the triangular panels with the flaps using a laser cut machine,
  2. Manual folding of the half-cut flaps of the triangular panels, and 
  3. Manual assembly of the triangular panels according to their numbering.

Each quadrant of the installation is built with 198 triangular panels. The half-cut flaps are folded and fastened to each other using simple low-tech flap to flap alignment.

wormhole-installation-WESearch lab

The triangles and flaps are numbered, which allows easy one-to-one assembly of the triangles. 

When all the four quadrants are fastened to the peripheral metal frame, the skin loses its amorphous nature and becomes a rigid tensile structure.  

The installation explores how the digital process of design and rationalisation preceding the construction can be calibrated to utilise labour intensive low-cost workflow of assembling laser cut discreet panels of the surface.

 

Diagrams:

wormhole-installation-WESearch lab

wormhole-installation-WESearch lab

wormhole-installation-WESearch lab

wormhole-installation-WESearch lab

wormhole-installation-WESearch lab

Project Details

Location :   CEPT University, Ahmedabad, India
Principal Designer :  Joy Mondal, WEsearch lab
Design-build Team : Joy Mondal, Aashini Sheth, Abhimanyu Setia, Aditi Ashish Kanodia, Archit Milind Kathale, Dhaval Sardhara, Kritika Bodkhe, Kumaresh Ghosh, Madhurima Kumar, Mit Vasant Patel, Palak Chokssi, Payal Vaswani, Priyankita Pant, Raj Rajeswari Sahoo, Salonee Nadkarni, Shashank Trivedi, Tunisha, Vipul Raj and Viral Mehta.
Installation Size :      2m x 2m x 2m
Cost :   200 USD or 14,000 INR
Material :  300 gsm paper pulp sheet for the triangular panels; 10mm wide fastener to join the triangular panels; 15mm x 15mm x 1mm MS hollow section for the periphery lattice.
Panels : 792 custom triangular panels with flaps
Photos : Joy Mondal, Abhimanyu Setia and Kumaresh Ghosh.

*The project description has been provided by WESearch Lab

Keep reading SURFACES REPORTER for more news on furniture, architecture and design.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

You may also like to read:

Edoardo Tresoldi: New Wire Mesh ‘Etherea’ Installation for ‘Back to Nature’ Exhibit | Rome

Transforming Installation that reflects fluidity of emotions | Ego by Studio Drift:

A Plywood Pavillion That Transforms Into 410 Furniture Pieces

and more...

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

This Home in Bharuch, Gujarat is A Blueprint For Green Cooling | Samira Rathod Design Atelier

Aptly dubbed “Cool House”, this home incorporates inward-facing windows and courtyards that circulate air through the building to keep it cool in order to beat the scorching summer heat.

Read more

A Luxurious And Safe Kids + Pets Friendly 5 BHK Home in Rajkot | I Dream Design Studio

When designing a home with kids + pets, the designer needs to take into consideration several things such as safe & breakable-free walkways, better management of messes plus areas that encourage fun, exploration & engagement with others.

Read more

Unique Rippling Brick Facade For An Office Building In Seoul Designed By LESS Architects

The buildings eye-catching feature is its curved rippling brick facade creating an open but intimate building design in the narrow streets of the area.

Read more

Grand Launch of World Class Showroom by Formica India | Surfaces Reporter Launchpad

Grand Launch | Formicas First Flagship Outlet in New Delhi | Wednesday, March 29, 2023, 10:30 AM | Surfaces Reporter Launchpad

Read more


This is alt