Off-Grid House is a Simple, Clean-Lined and Comfortable Multi-Family Dwelling in the Compact Neighborhoods of Central Delhi | UnBox. Design

Off-Grid House is a Simple, Clean-Lined and Comfortable Multi-Family Dwelling in the Compact Neighborhoods of Central Delhi | UnBox. Design

Delhi-based UnBox. Design studio defies the conventional prototype of dull, dark, and drab layouts associated with present-day apartment blocks with an innovative design approach. Located on a two-side open plot in the congested yet sought-after neighborhood of Central Delhi, this “Off-Grid” House has become a landmark due to its beautiful construction. The house is designed to comfortably accommodate three families over 4 floors, 2 single-level homes, and a duplex, with careful consideration given to climatic conditions and comfort factors. The design team has shared detailed info about the project with SURFACES REPORTER (SR). Take a look:

Also Read: The Brick-Concrete Exteriors and Vaastu-Compliant Interiors Accentuate This Simple Contemporary House in Pune | Alok Kothari Architects

UnBoxDesign-off-grid-house-delhi-surfaces-reporterNeighbourhoods in Delhi are witnessing a transition in the social fabric as well as housing typologies and their architecture in the face of rising population and rapid urbanization. The former trend of spaced-out single-family dwelling units has now been replaced by multifamily apartment units. These are predominantly executed through the profit-driven ‘developer model’ that emphasizes the maximization of built area and the provision of a generic template of amenities. 

UnBoxDesign-off-grid-house-delhi-surfaces-reporterThis one-size-fits-all approach often leads to the mass production of banal masonry boxes consisting of repetitive plans and facades, mostly devoid of context and disconnected from their respective neighbourhoods. Such a pattern contributes to a static, one-dimensional representation of contemporary architecture vocabulary in the city wherein flamboyance is perceived as an index of determining the value of apartments while functionality and user sensitivity are often discounted.

Comfortable Multi-Family Dwelling

The client, an upcoming young developer, came to the design studio with a brief for a multi-family dwelling situated deep within the banality of visual noise in one such congested yet sought-after neighbourhoods of Central Delhi.

UnBoxDesign-off-grid-house-delhi-surfaces-reporter

The site is a two side open plot, in the front a primary approach road offering the only views to a single full-grown tree and filtered views to a small community park behind. The house is designed to comfortably accommodate three families over 4 floors, 2 single level homes and a duplex, with careful consideration given to climatic conditions and comfort factors.

Biggest Challenge

An in-depth study of the surrounding houses in the neighbourhood revealed how the single-family houses were carefully planned to incorporate natural light, ventilation, views and an overall sensitivity to their surroundings, whereas the present-day “apartment block” is being built mostly as a transaction between a developer and a desperate homeowner, often devoid of ample natural light, ventilation and a complete disregard for the streets they abut. This reinforced the drive to revisit simple, honest architectural principles and explore if they can create a higher quality of life for these multi-dwelling units.

UnBoxDesign-off-grid-house-delhi-surfaces-reporterThe form of the house is generated as a response to the site, its orientation, the clients requirements to build to the maximum permissible envelope of the site, and the local building bye-laws. The responses to these seeming contrarian requirements were formalized as a simple, clean-lined structure anchored firmly within its context.

Also Read: Salvaged Bricks Hole-Punctured by CTA to Shape This Wall House in Vietnam | Creative Architects

Incorporation of Passive Strategies

The overall mass is zoned into two, keeping mostly the less frequented service areas like staircase and toilets towards the hot southern sun. This simple planning allowed to minimize solar heat gained from the exposed south façade during summers while at the same time allowing the sun to penetrate throughout the house at lower angles from the northeast and southwest parts during cold winters.

UnBoxDesign-off-grid-house-delhi-surfaces-reporterCareful planning also ensured all living and bedroom spaces aligned with the available open faces of the site to maximize penetration of daylight and connection with the surroundings. This in turn reduced the resident’s dependence on artificial lighting during the day encouraging further energy efficiency.

Indoor-Outdoor Connection

The architectural language of the facade seeks to negotiate the fine line between the privacy of the residents and the relationship to their immediate context. The connections to the outside are in the form of large openings complemented by sheltered terraces. One can notice a set of seemingly sporadically placed columns.

UnBoxDesign-off-grid-house-delhi-surfaces-reporterThese are however consciously placed off the grid from the walls behind. Orchestrating a rhythmic flow of connections, they reveal controlled views from the inside to the outside creating both inward-looking spaces and outward-looking extensions. The architecture thus starts to engage with the street it abuts, allowing glimpses of the street as well as the activities within.

Functionality, Durability and Comfort

The use of pure and tactile materials translates into a clean, timeless design. Concerning context and tradition, it’s an approach within which the senses, and the physical experience of space, textures, and light place the integrity of the user at its core.

Functionality, durability and comfort are the prime components of the work, an architectural language not shy to convey aesthetics, but prone to abstain from trends.

No Vertical Segregation and Visual Obstructions

As opposed to the conventional dimensions and usage of doors as access control points, they were designed at a floor-to-ceiling height. It was aimed to create spaces that were fluidic, devoid of vertical segregation and visual obstructions, thereby creating a sense of connectedness on the floor plate. 

UnBoxDesign-off-grid-house-delhi-surfaces-reporter

The doors and windows thus augment the penetration of natural light into the core of the house. For instance, the foyer was the only space without a direct natural light source, but it is fairly well lit due to large seamless openings. Similarly, the alignment of the doors and windows indoors and on the front and rear facade further facilitates cross-ventilation across the floor plate. 

Also Read: This Multifaceted Brick Facade Takes Inspiration from Laurie Bakers Philosophy to Foster Local Brick Industry | The Pirouette House | Trivandrum | WallMakers

An Alternate Approach

The Off-Grid House is the firm’s thought-driven attempt to open a line of inquiry towards an alternate approach to apartment design. An approach that is guided by vocabulary capable of its self-identity while simultaneously harmonising with its immediate environment.

This project is a humble attempt to emphasize the values of the design process over the face value of the end product. Likewise, the firm believes several alternate approaches are possible to counter the status quo bias in current residential design practices.

UnBoxDesign-off-grid-house-delhi-surfaces-reporterThe design team believes true luxury transcends beyond cosmetic opulence and the actual investment is in the luxury of timeless well-lit and well-ventilated healthy living spaces which are in dire shortage in Indian metropolitans.

Lastly, through post-design inquiry, it has been brought to light that Off Grid House has gained considerable cognitive prominence, such that it is often referred to as a landmark during wayfinding. Though a modest and chance accomplishment, it truly resonates with the intent of the design process of creating a building that stands out yet is not out of context from its surroundings.

Project Details

Location: Delhi, India
Architects: UnBox. Design | Architecture + Interiors
Team: Aman Issar, Ashley Grover
Photography: Avesh Gaur Photography (www.aveshgaur.com)
Materials: Bharat Bricks, AluK Windows India, Saint Gobain Glass, Asian Paints
 
Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

An Eclectic Ridge View Home That Echoes The Passions of Its Lively Inhabitants | The Works Interiors | New Delhi

Studio Bipolar Uses Vibrant Colours and Catchy Phrases To Design A Lively Coworking Space For BHive-11 In New Delhi

Cantilever House Ghaziabad by Sachin Rastogi & Payal Seth Rastogi, ZED Lab Delhi

And more…

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

A Mumbai Home Infused With Natural Light and Monochromatic Tones | P&T Design Studio

Overlooking the sea, this 900 sq ft, 2 BHK home in Versova West, Mumbai captures attention with its monochrome, minimal and well-lit interiors.

Read more

Natural Light, Greenery, and Free Flow of Air Are What Define Void House In Kerala | i2a Architects Studio

Porosity is maintained at all sides to ensure easy flow into the residence. And thus the house is named “VOID House” owing to its porosity

Read more

Baag-e-Fursat; a farmhouse with contemporary architecture with a hint of vintage style | Aann Space

The project speaks of retreat in the purest sense with lush-green lawns, pleasant-and-poised patio seats, intriguing indoor game areas and a striking swimming pool that elevates the experience in and around the accommodation.

Read more

Four Different Roofs With Skylights Allow Fresh Air And Passive Natural Lighting To Enter This House in Kolhapur | RC Architects

The roofs in this house consist of skylights that draw in the fresh air and passive natural lighting for the entire house, without disrupting the privacy of its dwellers.

Read more


This is alt