This Solar-Clad Office is Designed to Generate 1mn kWh of Clean Energy Every Year | Sun Rock

The first images of an energy complex comprising offices, a maintenance workshop, storage spaces and a public gallery have been recently unveiled by Dutch architecture studio MVRDV. The operations facility for Taiwan’s government-owned power company Taipower, Sun Rock focuses on generating solar energy as efficiently as possible. Find out more about the project on SURFACES REPORTER (SR).

Located on the west coast of Taiwan at the Changhua Coastal Industrial Park, the mountain-shaped facility is constructed anticipating Taiwan’s planned transition to green energy. According to the studio, the facade of the building acts as a definitive statement of intention, and a manifesto in a building to communicate Taipower’s goals to the public.

The main function of the building is to maintain sustainable energy equipment and store energy. The site receives a significant amount of sunlight throughout the year. The solar panel-made facade in its round shape is designed to maximize much of the sunlight which can be further harnessed for energy, thereby aiming to produce 1 million kWh of green energy every year. The building slopes gently downwards on the southern side, thereby creating a large surface area that directly faces the sun during the middle of the day. The dome shape at the northern end is designed to maximize the area of the building that is exposed to the sun in the mornings and evenings.

The facade takes advantage of this solar potential with a series of pleats that support the photovoltaic panels which are mixed with windows. The angle of these pleats is arranged in such a way as to maximise the energy-generating potential of the solar panels. This allows the building to support 4,000 sqm of PV panels which would generate 1 million kilowatt-hours of clean energy per year – an amount of energy equivalent to burning 85 ton of crude oil.

Furthermore, to make the solar mountain completely self-sufficient, an additional larger area of PV panels will be considered. The result would be of generating nearly 1.7 million kWh annually to contribute energy to the grid.

The data room will comprise a soaring atrium with real-time displays of data about Taipower’s operations and the amount of renewable energy the company generates. Located on the first floor, the gallery space will provide a view of the maintenance workshop where visitors can have up-close look at the machines that make sustainable energy possible. The gallery space is further extended on the top floor as well, while at the roof level, just right under the shelter of the dome, is a terrace full of trees.

At present, the Sun Rock project is under development where the studio is considering alternative design choices and is expected to start producing energy by 2024. A step beyond simply an operations and maintenance facility, Sun Rock is a design that balances utilitarian spaces.

Project details

Location: Taiwan

City: Changhua County

Year: 2021

Surface: 12900 m²

Client: Taipower Company

Status: In progress

Architect: MVRDV

Founding partner in charge: Winy Maas

Partner: Wenchian Shi

Design team (competition): Hui Hsin Liao, Mirco Facchinelli, Tseng-Hsuan Wei

Design team (schematic design): Hui Hsin Liao, Daniel Diez, Mirco Facchinelli, Carolina Martin Penuela, Chi Yi Liao, Tseng-Hsuan Wei

MVRDV NEXT: Yayun Liu

Visualisations: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris, Jaroslaw Jeda, Emanuele Fortunati, Gianlorenzo Petrini

Copyright: MVRDV, Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Partners

Co-architect: YC Hsu Architect & Associates

Contractor: Reiju Construction Co Ltd

Structural engineer: Chih-Hung Kao Structural Engineer & Associates

MEP: Chia Feng Mechanical & Electrical Corp

Image credits: MVRDV

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

MIT Researchers Build a Passive Cooling System to Supplement Air Conditioning in Buildings

A team of researchers at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) has come up with an innovative system that offers a way to use passive cooling to preserve food crops and supplement conventional air conditioners in buildings without using power.

Read more

MIT Researchers Build a Passive Cooling System to Supplement Air Conditioning in Buildings

A team of researchers at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) has come up with an innovative system that offers a way to use passive cooling to preserve food crops and supplement conventional air conditioners in buildings without using power.

Read more

19 Villas Created Without Cutting A Single Native Tree in Panchalimedu | Kerala | Srijit Srinivas – ARCHITECTS

Designed by Srijit Srinivas, this resort in the hill station of Panchalimedu in Idukki district, Kerala contains 19 villas, the main block with a central lobby, conference room, restaurant, shop, swimming pool, a spa, and other amenities including ample parking.

Read more

Rural Villages in the Alps Influence this Studio’s Cladding | Schindel Studio

Comprising a bathroom, storage and a single studio room, the Schindel studio can be accessed by two doors on either end of the building’s southern elevation.

Read more


This is alt