The Exposed Concrete Canopy Perforated With Varying Square Cut-Outs Features the Pixel House | tHE gRID Architects

The Pixel House | tHE gRID Architects

Located in Ahmedabad, Gujarat, this beautiful house takes inspiration from the most unexpected of places- the pixel, said tHE gRID Architects to SURFACES REPORTER (SR). The house was designed for an extended family spanning three generations. With three couples and two children forming the members of the closely-knit unit, the design had to make room for seclusion and solitude, and shared areas that would allow congregations of different sizes. So, how did the architects design the stepped form of the project that incorporated privacy and separation altogether? Scroll down to know:

villa enterance

Also Read: KDND Studio Stacks the Volumes to Design The Shift House | Maharashtra  | Surfaces Reporter

The antipodal requirements of privacy and togetherness drove the concept and development of this villa, which was to be the home of an extended family spanning three generations. 

dining

Inspiration from for design can come And while this may be so, its spirit is rooted in nature, as the home emerged from an intent to embrace natural conditions, taking advantage of views, orientation, and form.

entrance platform

A Series of Stacked Volumes

To create an understated presence and the appropriate levels of privacy and separation, the architecture was developed as a series of setbacks and stacked volumes to create a stepped form.

entrance canopy

Besides creating small congregational areas, this staggering also gave the design team opportunities to expand the amount of garden space within the internal spaces. 

Material Palette Maintains the Thermal Mass

The material application strategy respects this ‘geometricity’, with large areas of (seemingly overlapped) surfaces featuring natural stone, exposed concrete and paint, a palette which also helps in maintaining the thermal mass.

pixel canopy lamps door handle

The architectural form explores the idea of sheltered balconies, overhangs and spaces-under-spaces in a bid to allow each room to face the front (north) garden, as a response to the region’s hot, dry climate. The result is a structure that is gently extroverted yet retains enough privacy.

living room

The most emphatic manifestation of the pixel concept is seen at the main entrance, which features an exposed concrete canopy perforated with a series of square cut-outs in varying sizes.

entrance canopy

The large custom-made MS lamps that are suspended within this sheltering element echo this effect. The entire composition creates a certain sense of arrival, intensified by the wonderful play of light and shadow that is enacted through the day.

Also Read: A Stack of Uneven Cuboid Boxes Forms the Exterior of Double-Storey Sarpanch House | Telangpore | Neogenesis+Studi0261

pixel canopy lamps

The internal spatial experience is centred around a feeling of connectedness — to the outside, and also within, through a seamless orchestration of volumes.

staircase skylight

Stepping within, you first encounter a vestibule/lobby, a simple, graceful space that hints at the design narrative within. The visitor is then ‘released’ into the main volume, the highlight of which is the staircase block, lined with exposed brick and crowned by a skylight. 

staircase skylight

staircase skylight vestibute

The stepped form of the architectural envelope gets mirrored here in a miniature fashion, as a series of stepped planters that lend a sense of security to the railing-less staircase.

staircase skylight

The greenery makes the upward journey a pleasant one, as the overlapping plants invite you to touch them, creating a pleasurable sensation of walking in a garden. 

Also Read: Shanmugam Associates Takes Cues From Stepped Wells of Gujarat To Design Courtyard of the Northstar School | Rajkot

As with the architecture, material expression in the interiors, too, is minimal and aligned to the natural direction: stone, wood, and exposed brick are teamed with simple lime-plaster to render a classic envelope that is then overlaid with contemporary groupings of furniture, art and accessories to create an environment geared for modern living.

Project Details

Plot area: 10542 SFT (979 sq mt)
Built up: 7303 sq ft (678 sq mt) 
Location: Ahmedabad – Gujarat - India
Design firm: tHE gRID Architects
Photo credits: Photographix India
Design Team: Vishvajit Hada, Keyur Patel, Heli sheth, Ankita Mevada.
Completion Year: 2019
Gross Built Area:  7303 sq. ft

More Images

a vestibute

 
bedroom
dining
 
upper floor bedroom

About the Firm

tHE gRID is an architecture firm based in the bustling city of Ahmedabad Gujarat India and was established about 15 years back by the duo (spouse) Snehal has done his maters in sustainability and Bhadri is an Interior designer from APIED vidyanagar Gujarat.

snehal and bhadri
Snehal Suthar and Bhadri Suthar

tHE gRID Architects is a multidisciplinary design firm which incorporates an array of design combinations and experiences, qualification and skills and deeply committed to excellence.

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

You may also like to read about:

Stone Jali, Column-Free Floors and Hybrid Structure System Characterize Sangini House | Surat

The Heights - A Cascade of Terraces by BIG | Fascinating Facade

All-Concrete Facade of This Coffee Production Plant in Tbilisi, Georgia Is Topped by a Green Roof | Giorgi Khmaladze Architects

and more...

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Rushi Shah Architects Creates A Unique Home in Ahmedabad with Ascending Floors and Terraces

The Ascending House in Ahmedabad designed by Rushi Shah Architects is built like a set of steps, with different levels that fulfill specific needs. It ensures there are open spaces on each floor. indra kaun the

Read more

WADE ASIA 2023: A Monumental Gathering of Design Leaders, Shaping the Future of Architecture and Design

Over 45,000 participants from more than 600 Indian towns and cities and spanning 20 countries worldwide attended WADE ASIA at Pragati Maidan in New Delhi from September 22nd to 24th, 2023.

Read more

A Comfortable and Elegant 3900 Sq. Ft. Bungalow by Nishil Design Lab in Ahmedabad

The home dubbed "VRUNDAVAN BUNGALOW" in Ahmedabad, Gujarat, was created by Nishil Design Lab. Its a big and stylish house covering 3900 square feet.

Read more

UA Lab Revamps a 2-BHK Home with Wood, Glass, Brass, and Veneers | The Fluting House | Ahmedabad

The UA Lab team used materials like wood, fluted glass, brass, and veneers as their basic palette to transform a 2-BHK home into contemporary haven.

Read more


This is alt